Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Nastupuje zima! Meteorológovia očakávajú výraznejšiu snehovú nádielku a mrazy, varujú vodičov

Doprava v Bratislave v januári 2019. Zobraziť galériu (9)
Doprava v Bratislave v januári 2019. (Zdroj: TASR/Miroslav Košírer, TASR/Michal Svítok)

BRATISLAVA – December sa blíži, a s ním aj zima. A to doslova! Od zajtra sa totiž začne ochladzovať, pričom v sobotu začne padať sneh už aj v nižších polohách. Snežiť má aj v nedeľu a pondelok, preto buďte pripravení na prvé ranné komplikácie na cestách.

Počasie v našej oblasti bude dnes ovplyvňovať oklúzny front spojený s hlbokou tlakovou nížou, ktorej stred sa bude presúvať zo Severného mora nad južnú Škandináviu, spresnil Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). Oklúzny front prinesie na naše územie kvapalné zrážky, ktoré zasiahnu predovšetkým juh a východ Slovenska, doplnili meteorológovia z imeteo.sk.

Predpoveď počasia
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Zajtra sa začne ochladzovať, dorazí sneženie

Počas zajtrajšieho dňa začne počasie ovplyvňovať studený front. „Za týmto studeným frontom sa nad naše územie začne prepadať chladnejší vzduch od severu, v dôsledku ktorého sa začnú meniť zrážky z kvapalných na snehové,“ uviedlo imeteo.sk s tým, že už počas zajtrajšieho dňa začne hranica sneženia zo stredných polôh klesať od severozápadu na zhruba 700 až 800 m n.m.  

Hranica sneženia začne výraznejšie klesať počas soboty. „Z výšky 500 m n.m. začne od severu klesať aj do nížin. Súčasne však zrážky začnú ustávať a snehové zrážky sa tak očakávajú len na severe,“ predpokladajú odborníci na počasie. Sneh tak ešte nenapadne.

Ďalšie zrážky dorazia v nedeľu. Tie už môžu priniesť výraznejšiu snehovú nádielku. „V nížinách sa očakáva dážď alebo dážď so snehom, ale od zhruba 400 m n.m bude snežiť a snehová pokrývka sa tak začne vytvárať predovšetkým na strednom a východnom Slovensku,“ spresnili meteorológovia. Sneženie bude podľa nich pokračovať aj počas pondelka. Preto buďte pripravení na prvé ranné komplikácie na cestách.

Niektoré slovenské regióny sa ráno ponorili do hmly

Ranná hmla zasiahla vo štvrtok ráno viaceré okresy západného a východného Slovenska. Potrápila najmä vodičov.

SHMÚ
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SHMÚ)

„Znížená dohľadnosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity,“ varoval SHMÚ, ktorý pred hmlou vydal výstrahu prvého stupňa. Platila do desiatej dopoludnia. Ako to vyzeralo v hlavnom meste, zachytila jedna z našich čitateliek.   

Ranná hmla v Bratislave.
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Ranná hmla v Bratislave.
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Čítajte aj: Prvá snehová predpoveď! Meteorológovia už vedia, kedy Slovensko pokryje biela perina

Piatok

Od severozápadu začne cez našu oblasť postupovať teplotne výrazný studený front spojený s tlakovou nížou, ktorej stred sa z južného Švédska cez Baltské more presunie nad južné Fínsko.

Dážď či prehánky nás potrápia v noci miestami, no cez deň od severozápadu vo viacerých lokalitách. Snežiť bude spočiatku od približne 1400, k večeru na severozápade postupne už od cca 800 m.

Predpoveď počasia
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Do rána sa ochladí na 7 až 2 stupne, pri zmenšenej oblačnosti - najmä na Spiši, Horehroní a Gemeri - aj okolo 0 stupňov. V priebehu dňa sa oteplí na 7 až 12, v Žilinskom kraji a pod Tatrami na okolo 5 stupňov. Fúkať bude prevažne juhozápadný vietor rýchlosťou 2 až 7 m/s, v západnej polovici Slovenska a na Spiši v nárazoch aj okolo 12 m/s (5 až 25, nárazy 45 km/h).

Sobota

Za studeným frontom sa do strednej Európy v chladnom vzduchu od severozápadu presunie tlaková výš. Zároveň sa vo vyšších vrstvách ovzdušia bude cez Poľsko na juhovýchod presúvať brázda nízkeho tlaku vzduchu.

Miestami - najmä na severe a východe – sa vyskytnú prehánky alebo dážď. V noci od cca 500 m, v priebehu dňa už aj v nižších polohách, budú zrážky prevažne snehové.

Predpoveď počasia
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Do rána sa ochladí na +3 až -2 stupne. Najvyššia denná teplota vystúpi na 3 až 8 stupňov, na Kysuciach, Orave, v Liptove a na hornom Spiši len na okolo 1 stupeň. Fúkať bude prevažne severozápadný vietor rýchlosťou 2 až 7 m/s, v nárazoch ojedinele – najmä na juhozápade - aj okolo 12 m/s (5 až 25, nárazy 45 km/h). K večeru vietor zoslabne.

Nedeľa

V studenom, pôvodom arktickom vzduchu, sa od severozápadu cez našu oblasť ďalej nad Balkán a Čierne more presunie tlaková výš. Zároveň k nám neskôr od juhozápadu začne zasahovať okraj tlakovej níže so stredom nad západným Stredomorím.

Predpoveď počasia
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

V noci bude jasno až polooblačno, len ojedinele sa objaví hmla alebo nízka oblačnosť. V priebehu dňa bude od juhozápadu postupne pribúdať oblačnosť a miestami, najmä v západnej polovici Slovenska, môže snežiť, prípadne sa vyskytne dážď so snehom, na juhozápade aj dážď. Najnižšia nočná teplota poklesne na -1 až -6, v údoliach miestami na okolo -8 stupňov. Najvyššia denná teplota sa vyšplhá na -1 až +5 stupňov.

Viac o téme: SneženiePredpoveď
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu