Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Na Slovensko prichádza zima, meteorológ už vie, aká bude! Čoskoro čakajte snehovú nádielku

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: Gettty Images, NOAA, Weatheronline, )

BRATISLAVA – Zima sa blíži a väčšinu z nás zaujíma, či bude tuhá alebo teplotne nadnormálna, či bude bohatá na sneh a keď áno, udrží sa? Uznávaný meteorológ a klimatológ Pavel Matejovič pre topky.sk prezradil, čo môžeme očakávať.

V lete padli rekordy, mimoriadne teplé bolo aj babie leto

V uplynulom mesiaci pokračovalo teplé počasie, ktoré podľa Matejoviča prevláda po väčšiu časť tohto roka. „Napríklad leto (jún - august) sa skončilo na väčšine územia Slovenska ako mimoriadne teplé až rekordné. Október sa skončil na väčšine územia Slovenska ako teplotne nadnormálny, pričom mimoriadne teplo bolo najmä v priebehu tzv. babieho leta,“ zhrnul meteorológ.

Na Slovensko sa hrnú zrážky: RADAR V novom týždni nás potrápi aj silný vietor, potom príde zmena

„Napríklad podľa meraní SHMÚ dosiahla ešte 24. októbra v Kráľovej pri Senci maximálna denná teplota vzduchu 27.3 °C, čo bol najneskorší dátum výskytu takto vysokej hodnoty teploty vzduchu na konci druhej októbrovej dekády na území Slovenska,“ dodal.

Oteplenie
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

Nevľúdny november v znamení zrážok a vetra

Veľmi teplé počasie pokračuje aj v novembri. „Maximálna teplota vzduchu na juhozápadnom Slovensku dosahovala 3. novembra okolo 20 °C. Na základe dlhodobých prognostických modelov (obr. 1) je predpoklad, že nadpriemerne teplé počasie bude pokračovať aj v priebehu tohto mesiaca,“ skonštatoval Matejovič.

Predpokladané teplotné odchýlky od dlhodobého priemeru v novembri 2019 (obr. 1).
Zobraziť galériu (6)
Predpokladané teplotné odchýlky od dlhodobého priemeru v novembri 2019 (obr. 1).  (Zdroj: ECMWF)

Ako ale zdôraznil, napriek plusovým teplotám bude pomerne bohatý na dážď a silný vietor. „Počasie bude zrejme pomerne premenlivé so zrážkami a tiež vetrom, čiže na pocit bude dosť nevľúdne. Teda aj napriek tomu, že november skončí pravdepodobne ako celok teplotne nadpriemerný, bude podľa modelov veľmi vlhký (obr. 2),“ povedal klimatológ s tým, že zrážky budú prevažne dažďové, no nevylučuje ani tie snehové.

Predpokladané akumulované zrážkové úhrny v prvých dvoch novembrových dekádach (obr. 2).
Zobraziť galériu (6)
Predpokladané akumulované zrážkové úhrny v prvých dvoch novembrových dekádach (obr. 2).  (Zdroj: Weatheronline)

„Nie je vylúčené, že najmä v druhej polovici novembra môže na horách severného a stredného Slovenska aj snežiť, hlavne vo vyšších polohách,“ dodal.  

Aká bude tohtoročná zima?  

Meteorológ opierajúci sa o európske a americké prognostické modely hovorí, že teplotne nadpriemerná bude aj nastávajúca zima (december - február) (obr. 3).

Predpokladané teplotné odchýlky od dlhodobého priemeru v zime 2019/2020 (obr. 3).
Zobraziť galériu (6)
Predpokladané teplotné odchýlky od dlhodobého priemeru v zime 2019/2020 (obr. 3).  (Zdroj: NOAA,)

„Treba si však uvedomiť, že aj počas teplých zím sa vyskytujú obdobia so silnejšími mrazmi a snežením. Nie je ani vylúčené, že v krátkom čase môže napadnúť veľa snehu. Takéto situácie sa vyskytujú najmä počas vlhkých zím. Kedy však výraznejšie ochladenie počas zimy príde, sa nedá na tak dlhú dobu predpovedať, pravdepodobne však nebude mať dlhé trvanie,“ povedal Matejovič.

Viac o téme: ZimaPredpoveďPrognóza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu