Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Na Slovensko sa hrnú zrážky: RADAR V novom týždni nás potrápi aj silný vietor, potom príde zmena

Ilustračné foto Zobraziť galériu (13)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images, SHMÚ,)

BRATISLAVA – Po veľmi teplom počasí, ktoré panovalo na našom území prevažne v druhej polovici októbra, sa v jeho závere výrazne ochladilo. V studenej vzduchovej hmote klesala teplota vzduchu počas noci na viacerých miestach pod bod mrazu. V súčasnosti je už situácia iná a v posledných hodinách sa výrazne oteplilo. Skonštatoval to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). Z jeho predpovede na nasledujúci týždeň vyplýva, že hoci sa príjemné teploty udržia minimálne do ďalšieho víkendu, v pondelok nás potrápia nepriazne v podobe dažďa a vetra.

Pondelok

Po prednej strane rozsiahlej tlakovej níže so stredom nad Britskými ostrovmi bude postupovať cez našu oblasť ďalej na severovýchod až východ studený front.

Úhrn zrážok 04:00 SEČ.
Zobraziť galériu (13)
Úhrn zrážok 04:00 SEČ.  (Zdroj: SHMÚ,)

V noci bude oblačno až zamračené a na mnohých miestach zaprší. Spadne do 10, ojedinele okolo 15 mm zrážok.

Úhrn zrážok 07:00 SEČ.
Zobraziť galériu (13)
Úhrn zrážok 07:00 SEČ.  (Zdroj: SHMÚ)

Do rána sa ochladí na 13 až 8 stupňov, ojedinele bude chladnejšie. Fúkať bude prevažne južný vietor rýchlosťou 4 až 10 m/s (15 až 35 km/h), v nárazoch ojedinele okolo 15 m/s (55 km/h). V Banskobystrickom kraji miestami bude len pofukovať. Na hrebeňoch hôr sa však očakáva prudký vietor až víchrica.

Úhrn zrážok 14:00 SEČ.
Zobraziť galériu (13)
Úhrn zrážok 14:00 SEČ.  (Zdroj: SHMÚ)

Cez deň bude oblačno až zamračené a na viacerých miestach bude pršať. Spadne do 10, na strednom a východnom Slovensku ojedinele okolo 20 mm zrážok. Od západu budú zrážky postupne ustávať a popoludní sa na západnom a strednom Slovensku postupne vyjasní. Najvyššia denná teplota vystúpi na 10 až 15 stupňov, ojedinele bude teplejšie.

Úhrn zrážok 19:00 SEČ.
Zobraziť galériu (13)
Úhrn zrážok 19:00 SEČ.  (Zdroj: SHMÚ)

Teplota na horách vo výške 1500 m bude približne 6 stupňov. Fúkať bude prevažne juhozápadný vietor rýchlosťou 3 až 8 m/s (10 až 30 km/h), spočiatku v nárazoch ojedinele okolo 15 m/s (55 km/h). Na západnom a strednom Slovensku sa miestami vyskytne slabý vietor. No na hrebeňoch hôr hrozí prudký až búrlivý vietor.

Úhrn zrážok 22:00 SEČ.
Zobraziť galériu (13)
Úhrn zrážok 22:00 SEČ.  (Zdroj: SHMÚ)

Výstrahy pred vetrom

SHMÚ vydal prvý výstražný stupeň pred vetrom pre všetky okresy Bratislavského, Nitrianskeho, Trnavského kraja, pre väčšinou regiónov Banskobystrického kraja a pre niektoré okresy Prešovského a Žilinského kraja. Vo vyznačených regiónoch sa ojedinele do cca dnešnej 22. hodiny očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 18 až 20 m/s (65 až 70 km/h).

SHMÚ
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SHMÚ)

„Táto rýchlosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ varuje SHMÚ.

Do pondelka cca šiestej ráno platí výstraha prvého stupňa pred vetrom na horách. Týka sa okresov Banská Bystrica, Brezno, Poprad, Dolný Kubín, Liptovský Mikuláš, Martin, Námestovo, Ružomberok, Tvrdošín, Čadca. V menovaných lokalitách sa na horách v polohách nad cca 1500 m miestami očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 30 až 37 m/s (110 až 135 km/h).

SHMÚ
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SHMÚ)

„Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, no predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity (najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo),“ upozornil hydrometeorologický ústav.

Utorok

Nad západnou, strednou Európou a Pobaltím sa bude udržiavať rozsiahla oblasť nízkeho tlaku. Po jej prednej strane k nám postúpi od juhozápadu zvlnený studený front.

Bude oblačno až zamračené, hmlisto a na mnohých miestach môže pršať. V noci sa prechodne vyskytne aj menej oblačnosti a zrážky sa objavia len ojedinele.

Predpoveď počasia
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Meteorológovia hlásia teplo, pričom ojedinele hrozia aj výdatné zrážky. Do rána sa ochladí na 8 až 3, v údoliach teplota klesne na 1 stupeň. Najvyššia denná teplota sa vyšplhá na 11 až 16 stupňov, v údoliach sa oteplí na cca 9 stupňov. Fúkať bude prevažne slabý, cez deň miestami prechodne južný vietor rýchlosťou 2 až 6 m/s (5 až 20 km/h).

Streda

Stred rozsiahlej oblasti nízkeho tlaku vzduchu sa presunie z Nemecka, Česka a Pobaltia nad Bielorusko. S ňou spojený zvlnený studený front postúpi cez našu oblasť ďalej na východ.

Bude oblačno až zamračené a na väčšine územia sa vyskytne dážď alebo prehánky, vo vysokých polohách zas sneženie. Cez deň miestami aj zmenšená oblačnosť a zrážky sa vyskytnú už len miestami. Ojedinele sa bude tvoriť hmla.

Predpoveď počasia
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Aj polovici týždňa bude teplo. Najnižšia nočná teplota poklesne na 9 až 4, na Zemplíne sa ochladí na približne 11 stupňov. Najvyššia denná teplota dosiahne 11 až 16, v Žilinskom kraji, na Spiši a na Horehroní väčšinou okolo 9 stupňov. Fúkať bude slabý premenlivý, v noci a predpoludním prechodne juhozápadný až západný vietor rýchlosťou 3 až 8 m/s (10 až 30 km/h), v nárazoch do 15 m/s 9 (55 km/h). Na horách prechodne búrlivý vietor.

Štvrtok

Nad našou oblasťou sa bude nachádzať nevýrazné pole relatívne nižšieho tlaku.

Predpoveď počasia
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Bude oblačno až zamračené a miestami sa objaví dážď alebo mrholenie, vo vysokých polohách sneženie. Miestami bude aj hmlisto. V noci prechodne aj zmenšená oblačnosť. Do rána sa ochladí na 7 až 2, v údoliach miestami na okolo 0 stupňov. Najvyššia denná teplota sa vyšplhá na 7 až 13 stupňov.

Piatok

Po prednej strane oblasti nízkeho tlaku nad západnou Európou a centrálnym Stredomorím k nám začne od juhu opäť prúdiť teplejší vzduch.

Predpoveď počasia
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Bude oblačno až zamračené a hmlisto. Miestami sa vyskytne mrholenie alebo dážď, vo vysokých polohách sneženie. Len ojedinele prechodne zmenšená oblačnosť. Najnižšia nočná teplota poklesne na 8 až 2 stupne. Najvyššia denná teplota vystúpi na 8 až 14 stupňov.

Viac o téme: PredpoveďVýstrahy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu