Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Zbohom, teplé dni! FOTO Na Slovensku sa prudko ochladí, o pár hodín udrú aj ďalšie nepriazne

Ilustračné foto Zobraziť galériu (13)
Ilustračné foto (Zdroj: SHMÚ, Getty Images, )

BRATISLAVA – Teploty sa poriadne prepadnú! Kým v úvode tohto týždňa panovalo slnečné počasie, počas dneška sa začne kaziť. Cez naše územie totiž postupuje studený front, ktorý vo štvrtok prinesie prudké ochladenie. Okrem toho viaceré okresy potrápi silný vietor a dážď.

V našej oblasti sa črtá výrazná zmena počasia. V stredu v brázde nízkeho tlaku vzduchu postupuje cez strednú Európu ďalej na juhovýchod studený front. Ten k nám podľa meteorológov vtiahne chladnejší vzduch.

Štvrtková najvyššia denná teplota tak dosiahne 14 stupňov, čo je v porovnaní so stredou pokles o 11 stupňov Celzia.

Očakávaná teplota 3.10.2019 08:00 LSEČ.
Zobraziť galériu (13)
Očakávaná teplota 3.10.2019 08:00 LSEČ.  (Zdroj: SHMÚ)

Výstraha pred vetrom

Od stredy 22:00 do piatka 10:00 platí výstraha prvého stupňa pred vetrom. V nižšie uvedených okresoch sa miestami očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 18 až 23 m/s (65 až 85 km/h). „Táto rýchlosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ varoval SHMÚ.

Výstraha pred vetrom.
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SHMÚ)

Bratislavský kraj: Bratislava, Malacky, Pezinok, Senec

Trenčiansky kraj: Myjava, Nové Mesto nad Váhom

Nitriansky kraj:  Komárno, Levice, Nitra, Nové Zámky, Topoľčany, Zlaté Moravce , Šaľa

Trnavský kraj: Dunajská Streda, Galanta  , Hlohovec, Piešťany, Senica, Skalica, Trnava

Prešovský kraj: Kežmarok, Levoča, Poprad, Prešov, Vranov nad Topľou

Na Slovensko mieria zrážky.
Zobraziť galériu (13)
Na Slovensko mieria zrážky.  (Zdroj: SHMÚ)

Streda

V brázde nízkeho tlaku vzduchu postupuje cez strednú Európu ďalej na juhovýchod studený front.

Bude oblačno až zamračené, najmä na východe. Postupne sa na viacerých miestach objavia prehánky alebo dážď. Na východe budú zrážky len ojedinele. Cez deň sa oteplí maximálne na 20 až 25, v Žilinskom kraji, na krajnom západe a pri nízkej oblačnosti väčšinou na okolo 18 stupňov. Teplota na horách vo výške 1500 m vystúpi na okolo 10 stupňov.

Predpoveď počasia.
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Fúkať bude prevažne južný, na západe postupne severozápadný vietor s rýchlosťou 2 až 7 m/s (5 až 25 km/h), v nárazoch ojedinele okolo 14 m/s (50 km/h). V Banskobystrickom kraji bude väčšinou len pofukovať, no vysokohorské polohy potrápi spočiatku prudký až búrlivý vietor.

Zbohom, teplé dni! FOTO
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Getty Images)

Štvrtok

V brázde nízkeho tlaku postúpi cez našu oblasť smerom na juhovýchod studený front a za ním k nám začne od severu prúdiť studený vzduch.

V druhej polovici pracovného týždňa SHMÚ avizuje výrazné ochladenie. Najnižšia nočná teplota poklesne na 11 až 7, v Žilinskom kraji a na Spiši na okolo 5 stupňov. Najvyššia denná teplota zas nepresiahne viac než 7 až 12, v južnej polovici západného a na juhu stredného Slovenska sa maximálne oteplí na okolo 14 stupňov.

Predpoveď počasia.
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Bude oblačno až zamračené a na väčšine územia sa objavia prehánky alebo dážď, vo vyšších polohách postupne sneženie. Cez deň od západu ustávanie zrážok. Fúkať bude prevažne severozápadný vietor rýchlosťou 5 až 12 m/s (20 až 45 km/h), v nárazoch miestami 16 až 23 m/s (60 až 85 km/h).

Zbohom, teplé dni! FOTO
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Getty Images)

Piatok

Cez strednú Európu sa bude smerom na východ presúvať tlaková výš a neskôr postúpi od západu nad Nemecko a Francúzsko oklúzny front.

Bude prevažne polooblačno a ojedinele, najmä na severe, prehánky, od výšky 1200 m snehové. Zrána sa môže tvoriť hmla alebo nízka oblačnosť.

Predpoveď počasia.
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Najnižšia nočná teplota klesne na 7 až 2 stupne, v údoliach sa miestami bude pohybovať okolo nuly. Najvyššia denná teplota vystúpi na 11 až 16, na Orave a pod Tatrami sa oteplí na približne 9 stupňov. Fúkať bude prevažne slabý vietor.

Počasie.
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Getty Images)

Sobota

Cez strednú Európu bude smerom na východ postupovať oklúzny front spojený s tlakovou nížou, ktorej stred postúpi od západu nad našu oblasť.

Predpoveď počasia.
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Z pohľadu meteorológov nás čaká chladný víkend. Začne sa oblačným až zamračeným počasím, pričom na mnohých miestach hrozí dážď alebo prehánky, vo vyšších polohách zas sneženie. Najnižšia nočná teplota poklesne na 6 až 1, na juhozápade na cca 8 stupňov. Najvyššia denná teplota sa vyšplhá na 9 až 14, na severe miestami na okolo 7 stupňov.

Nedeľa

Oklúzny front postúpi cez našu oblasť ďalej na východ a neskôr k nám bude od severu zasahovať výbežok vyššieho tlaku.

Predpoveď počasia.
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Chladno bude i v nedeľu. Bude prevažne veľká oblačnosť a miestami sa vyskytne dážď alebo prehánky, vo vysokých polohách sneženie. Neskôr bude menej oblačnosti a menej zrážok. Najnižšia nočná teplota klesne na 9 až 3, najvyššia denná teplota dosiahne 9 až 15 stupňov.

Viac o téme: PredpoveďOchladenieVýstrahy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu