Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Slovensko a Maďarsko spoja nové mosty, nezhody však ostávajú

Kinga Gönczová a Ján Kubiš spečatili dohodu o Ipeľských mostoch.
Kinga Gönczová a Ján Kubiš spečatili dohodu o Ipeľských mostoch. (Zdroj: ČTK)

ŠTÚROVO - Na pohraničnej rieke Ipeľ pribudnú dva cestné mosty, ktoré spoja Slovensko a Maďarsko. Dohodu o ich výstavbe dnes v Štúrove podpísali slovenský minister zahraničných vecí Ján Kubiš a jeho maďarská kolegyňa Kinga Gönczová.

Maďarská ministerka sa však v čase vyostrených slovensko-maďarských vzťahov nevyhla kritickým zmienkam o politike slovenskej vlády voči Maďarsku. "Sú to aj symbolické mosty popri konkrétnych mostoch, keď vieme, že boli nejaké napätia. Som hlboko presvedčená, že Slovensko a Maďarsko nemá inú alternatívu, ako veľmi úzku a dobrú spoluprácu," vyhlásila Gönczová. Cestný most medzi Slovenskom a Maďarskom pribudne medzi obcami Peťov a Szécsény, ďalší medzi lokalitou Rároš a Ráróspuszta.

Maďarsko sa podľa Gönczovej musí v poslednej dobe vysporadúvať s protichodnými odkazmi slovenskej vlády. "Na jednej strane je počuť proti Maďarom hnevlivé poznámky a potom sú tu gestá aj odkazy, že by bolo dobré udržiavať vzťahy na vysokej úrovni," povedala maďarská ministerka.

Kubiš však kabinet premiéra Roberta Fica obhajoval. "Vláda má iba jeden program, tento program napĺňa, a tie signály, ktoré idú, to sú skôr signály pozitívnych krokov," povedal.

Hoci slovenská vláda viackrát zdôraznila, že jej záleží na dobrých susedských vzťahoch s Maďarskom, premiér nedávno ostro vystúpil proti maďarskému prezidentovi Lászlóovi Sólyomovi, ktorý podľa Fica zneužil súkromnú návštevu Slovenska na politické ciele. Nevôľu v Maďarsku v poslednej dobe vyvolali aj ostré výroky šéfa Slovenskej národnej strany Jána Slotu, ktorého stranu najmä maďarskí politici považujú za nacionalistickú.

Gönczová okrem toho nepriamo kritizovala nedávne uznesenie slovenského parlamentu o takzvaných Benešových dekrétoch, ktoré po druhej svetovej vojne pripravili slovenských Maďarov o časť ich občianskych práv. Uznesenie vyvolalo diplomatické napätie medzi krajinami, Benešove dekréty totiž patria k citlivým bodom slovensko-maďarských vzťahov. "Výklad histórie necháme historikom a nie politikom. Toto sa stalo v predchádzajúcich mesiacoch a spôsobilo to problémy, keď sa história vysvetľovala z politického hľadiska," povedala Gönczová.

Šéfka maďarskej diplomacie sa dnes pred rokovaním s Kubišom stretla aj s politikmi z opozičnej Strany maďarskej koalície (SMK), ktorí Gönczovú upozornili na niektoré kroky slovenskej vlády, ktoré sú podľa nich zamerané proti asi polmiliónovej maďarskej menšine na Slovensku. Šéf SMK Pál Csáky ju napríklad informoval o snahe ministra školstva a nominanta SNS Jána Mikolaja, aby sa v učebniciach pre národnostné menšiny mohli používať zemepisné názvy len v slovenčine, spomenul tiež údajnú zlú finančnú situáciu komárňanskej univerzity Jánosa Selyeho.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu