Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Gönczová kritizovala politiku slovenskej vlády voči Maďarsku

Kinga Gönczová
Kinga Gönczová

ŠTÚROVO - Ministerka zahraničných vecí Maďarska Kinga Gönczová sa dnes kriticky zmienila o politike slovenskej vlády voči Maďarsku.

Stalo sa tak počas jej návštevy v Štúrove, kde so slovenským šéfom diplomacie Jánom Kubišom podpísala dohody o výstavbe nových mostov medzi krajinami. Nepriamo okrem toho kritizovala nedávne uznesenie slovenského parlamentu o nemennosti takzvaných Benešových dekrétov, ktoré vyvolalo medzi krajinami napätie.

Maďarsko sa podľa Gönczovej musí v poslednej dobe vysporadúvať s protichodnými odkazmi slovenskej vlády. "Na jednej strane je počuť proti Maďarom hnevlivé poznámky a potom sú tu gestá aj odkazy, že by bolo dobré udržiavať vzťahy na vysokej úrovni," povedala maďarská ministerka prostredníctvom tlmočníka.

"Dvojaké signály nevychádzajú z vlády. Vláda má iba jeden program, tento program napĺňa, a tie signály, ktoré idú, to sú skôr signály pozitívnych krokov," oponoval však Kubiš.

Nedávno ostro vystúpil slovenský premiér Robert Fico napríklad proti maďarskému prezidentovi Lászlóovi Sólyomovi, ktorý podľa Fica zneužil súkromnú návštevu Slovenska na politické ciele. Predstavitelia vlády však na druhej strane viackrát zdôrazňovali, že majú záujem na udržiavaní dobrých susedských vzťahov s Maďarskom a nebudú obmedzovať súčasné postavenie maďarskej menšiny na Slovensku.

Takzvané Benešove dekréty, ktoré po druhej svetovej vojne pripravili slovenských Maďarov o časť ich občianskych práv, patria k citlivým bodom slovensko-maďarských vzťahov. "Výklad histórie necháme historikom a nie politikom. Toto sa stalo v predchádzajúcich mesiacoch a spôsobilo to problémy, keď sa história vysvetľovala z politického hľadiska," poznamenala Gönczová.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu