Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Strach z afrického moru ošípaných v Košiciach: Nevládny diviak uviazol v šachte, mimoriadne opatrenia

Polícia našla nevládne zviera v šachte Zobraziť galériu (3)
Polícia našla nevládne zviera v šachte (Zdroj: Facebook/Mestská polícia Košice, gettyimages.com)

KOŠICE - Mestskí policajti v Košiciach mali pomerne nezvyčajnú rannú službu. Počas piatkového rána dostali naliehavé hlásenie od občana z priestorov Borovicového hája. Jednotky mestskej polície zo stanice západ prišli na miesto a nestačili sa čudovať. V jednej z odkrytých šácht sa nachádzal diviak. Zástupcovia zákona preto spozorneli.

Všetko sa zbehlo pred deviatou hodinou ráno. "Dňa 23.08.2019 o 08:44 hod. bol pracovníkom MsP Košice st. Západ prijatý telefonický oznam občana, ktorý uviedol, že v Borovicovom háji pri chodníku smerujúcom na sídlisko KVP je spadnutý diviak v odkrytej šachte," uviedla košická mestská polícia na svojej stránke na sociálnej sieti.

Polícia sa na miesto okamžite dostavila. "Hliadka MsP o 08:55 hod. oznam preverila a potvrdila danú skutočnosť. Na miesto bol prostredníctvom operačného pracoviska MsP privolaný pracovník Mestských lesov, ktorý sa na miesto dostavil v čase o 09:10 hod.," priblížili ďalej v statuse.

Diviaka nakoniec museli utratiť
Zobraziť galériu (3)
Diviaka nakoniec museli utratiť  (Zdroj: Facebook/Mestská polícia Košice)

Mimoriadne opatrenia

Spomínaného diviaka našli v čase, keď na Slovensku prepukol africký mor ošípaných, a tak polícia nemala na výber. "Vzhľadom na zdravotný stav zvieraťa a vyhlásené mimoriadne opatrenia v súvislosti so šírením afrického moru ošípaných rozhodol o utratení diviaka. Následne po utratení diviaka a jeho vybratí zo šachty bolo zviera pracovníkom Mestských lesov prevezené na vykonanie ďalších úkonov nariadených Regionálnou veterinárnou a potravinovou správou," dodali košické orgány. Dieru do šachty neskôr označili  reflexnou červeno-bielou páskou a vyrozumeli dispečing VVS.


Africký MOR sa po Trebišove blíži k ďalšiemu okresu: Prenáša sa veľmi rýchlo a rôznymi spôsobmi


Alarmujúci stav

Celá situácia vyeskalovala ešte koncom júla tohto roka, kedy sa táto choroba v skratke zvaná AMO (Africký mor ošípaných), potvrdila aj na území Slovenska. Nákazu potvrdili v okrese Trebišov v obci Strážne, ktorá sa nachádza v blízkosti hraníc s Maďarskom. Výskyt potvrdilo laboratórne vyšetrenie biologického materiálu v národnom referenčnom laboratóriu, kde bol pôvodca nákazy. Štátni veterinárni inšpektori neskôr usmrtili všetky štyri ošípané v chove v obci Strážne. Tu však šírenie nákazy neskončilo.

Strach z afrického moru
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ďalší výskyt choroby potvrdili v obci Veľký Kamenec, ktorá je od prvého miesta výskytu vzdialená približne 5,5 kilometra. V spomínanej obci našli uhynuté zviera ešte začiatkom augusta. Nákaza sa neskôr rozšírila aj na diviaky. Miesto nálezu bolo v poľovnom revíri v katastri obce Svätuše v okrese Trebišov. Hlavný veterinárny lekár Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR na tento jav zareagoval rozviazaním rúk poľovníkom, a tak vyhlásil intenzívny lov diviačej zveri s tým, že je povolený aj zakázaný spôsob lovu. Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná neskôr informovala o ďalšom šírení nákazy k okresu Košice - okolie.

Viac o téme: Mestská políciaDiviakKošiceAfrický mor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu