Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Africký mor ošípaných sa ďalej rozširuje: Nákaza sa objavila opäť u diviakov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/Mestská polícia Košice)

TREBIŠOV - Africký mor ošípaných (AMO) sa rozšíril o ďalšie prípady tejto nákazy u diviaka.

"K dnešnému dňu je evidovaných 23 laboratórne potvrdených prípadov, všetky na území okresu Trebišov, 12 prípadov u diviaka a 11 prípadov v chove domácich ošípaných," informovalo ministerstvo pôdohospodárstva SR. Vyšetrenia ďalších diviakov a domácich ošípaných pritom naďalej prebiehajú v národnom referenčnom laboratóriu vo Zvolene.

Ministerstvo zároveň v súvislosti s plnením nariadenia intenzívneho lovu diviačej zveri začalo na pomoc poľovníkom posielať chladiace boxy. Tie majú slúžiť na uloženie ulovenej diviačej zveri. V okrese Trebišov boli odovzdané chladiarenské zariadenia všetkým 41 užívateľom poľovných revírov. Začiatkom tohto týždňa začala aj distribúcia chladiarenských zariadení do okresu Sobrance a Michalovce.

Africký mor ošípaných je vysoko nákazlivá choroba ošípaných a diviakov. Vírus sa šíri priamym aj nepriamym kontaktom a je rezistentný aj pri vysokom rozsahu teplôt a mimoriadne odolný. Úmrtnosť dosahuje 90 až 95 percent. Ide o neliečiteľnú chorobu, ktorá ale nie je prenosná na ľudí a iné druhy zvierat. Regenerácia diviačej populácie po zasiahnutí vírusom AMO trvá minimálne 15 rokov.

Viac o téme: MorOšípanéDiviakyAfrický mor ošípaných
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu