Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

MIMORIADNA SPRÁVA Na Slovensku potvrdili mor ošípaných

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

BRATISLAVA - Africký mor ošípaných (AMO) bol po prvýkrát diagnostikovaný na území Slovenskej republiky. Nákazu potvrdili v okrese Trebišov v obci Strážne, ktorá sa nachádza v blízkosti hraníc s Maďarskom. Vo štvrtok o tom informovalo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

Výskyt ochorenia bol potvrdený laboratórnym vyšetrením biologického materiálu v národnom referenčnom laboratóriu, kde bol pôvodca nákazy. Slovenská republika informovala o prepuknutí AMO aj v ADNS (Európska komisia) a WAHIS (Medzinárodný úrad pre nákazy zvierat v Paríži) systémoch.


Prečítajte si aj: Choroba si vyžiadala mimoriadne opatrenia aj u našich západných susedov. Prepuknutie nákazy ohlásil okres Zlín.


Africký mor ošípaných potvrdený
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR)

"Regionálna veterinárna a potravinová správa Trebišov nariadila opatrenia v súlade s Nariadením vlády 277/2003 na usmrtenie zvierat v chove, vytýčila ochranné pásmo 3 km a pásmo dohľadu 10 km od ohniska nákazy. Chovateľom v týchto pásmach budú nariadené ďalšie veterinárne opatrenia na zabránenie šírenia nákazy," informoval prostredníctvom tlačovej správy Daniel Hrežík z ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka s tým, že agrorezort bude o vývoji nákazy aktuálne informovať.

MIMORIADNA SPRÁVA Na Slovensku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Africký mor predstavuje vážnu hrozbu pre celý priemysel s ošípanými. Je to vysoko nákazlivá vírusová choroba domácich svíň, európskych diviakov, amerických diviakov a prasiat bradavičnatých.

Viac o téme: Mor ošípanýchSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu