Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

FOTO Najväčší nákup oblečenia v armáde za posledné roky: Štyri milióny za gaťky, podprsenky a bundy!

Vojaci dostanú nové oblečenie Zobraziť galériu (13)
Vojaci dostanú nové oblečenie (Zdroj: TASR - MO SR)

BRATISLAVA - Ešte na začiatku leta sa ministerstvo obrany, ktoré má pod palcom Slovenská národná strana, rozhodlo naplánovať nákup tovaru určeného pre našu armádu. Predmetom zmluvy je termobielizeň pre vojakov. Položiek nie je málo a aj výsledná suma tomu prislúcha. Vojaci sa pritom dlhodobo sťažujú na akútny nedostatok bežného tovaru.

Našu armádu pritom dlhodobo trápi nedostatok bežnej výstroje, ktorou by mal vojak podľa určitých noriem disponovať. Ide o farbu oblečenia, no rozhoduje tu aj letné či zimné obdobie. Podľa našich informácií si mnohí vojaci kvôli nedostatku tričiek či maskáčov tieto produkty kupujú sami spoločným skladaním sa pri nákupe v obchodoch tretích strán. Niektorí volia modernejší variant a zháňajú tieto nedostatkové veci na sociálnych sieťach. Niektorí dokonca tvrdia, že armáda je stredobodom pozornosti slovenskej politickej scény len vtedy, keď sa uskutoční väčší nákup, čo nebýva až v takých častých intervaloch.

Nedostatkový tovar

Nákup výstroje v armáde je pritom hotová alchýmia. Proces funguje pomocou papierových bodov, ktoré vojaci v priebehu služby dostávajú. Ich hodnota je len v sume troch centov. Po získaní určitého počtu bodov sa vojak môže vybrať do špeciálneho skladu, ktorý je určený na vojenskú výstroj. Tzv. gastráčový systém má Achillovu pätu v tom, že po príchode do skladu je väčšina bežných veľkostí nedostupných, a tak vojaci siahajú po internete či iných obchodoch.

Ešte začiatkom júla sa v Centrálnom registri zmlúv objavila položka, ktorá je rámcovou dohodou medzi Ministerstvom obrany Slovenskej republiky (MO SR) a dodávateľom Fintex s.r.o., ktorá už v minulosti neraz investovala do odevov pre armádu. Dohoda sa predbežne ustanovila na sume vyššej ako štyri milóny eur.

Termobunda
Zobraziť galériu (13)
Termobunda  (Zdroj: MO SR)

Objednávku vo výške 4 191 035,40 eur zadal Úrad pre investície a akvizície MO SR. Zmluva bola v registri zaznamenaná 4. júla tohto roka. Keďže ide ešte len o rámcovú dohodu a nie o kúpnu zmluvu, dá sa predpokladať, že ministerstvo ešte k nákupu nepristúpilo. Ministerstvo už s firmou, ktorá má sídlo v Spišskej Novej Vsi obchoduje už niekoľko rokov a má na konte viaceré štátne zákazky. Predmetom nákupu bude termobielizeň. Zmluva hovorí o bundách, rolákoch, tričkách, nohaviciach, trenírkach a aj nohavičkách či lambadach.

FOTO Najväčší nákup oblečenia
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: MO SR)

Sumy jednotlivých položiek, ktoré boli od spoločnosti Fintex objednané sa pohybujú na hranici od piatich až do sedemdesiatich eur za kus a sú uvádzané bez dane z pridanej hodnoty.

Bundy a tričká v tisícoch

Ramcová dohoda v záverečnom znení uvádza aj predpokladaný počet týchto položiek, ktorý si ministerstvo objednalo. Tie budú putovať na dve miesta dodania. Ide o Vojenský útvar 9994 v Nemšovej a Akadémia ozbrojených síl generála Milana Rastislava Štefánika v Demänová. Kým druhá spomínaná destinácia ráta položky v niekoľkých stovkách kusov, do Nemšovej má poputovať niekoľkonásobne väčší počet tovaru.

Počet kusov pre Vojenský útvar 9994 v Nemšovej
Zobraziť galériu (13)
Počet kusov pre Vojenský útvar 9994 v Nemšovej  (Zdroj: MO SR)

Celkový počet položiek putujúci do Nemšovej predstavuje 169 334 kusov. To v spojení so spomínanými sumami za jeden kus predstavuje nemalý balík. Zaujímavý je ale tiež pomer vyslovene mužských odevov s tými ženskými.

FOTO Najväčší nákup oblečenia
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: TASR - MO SR)

Ženského odevu je desaťkrát menej

Predpoklad hovorí o tom, že žien je v armáde menej ako mužov a aj táto objednávka tieto domnienky približne potvrdzuje. Kým termnohavičiek a termolambád pre ženy sa objedná z každého len po 1600 kusov, termotrenírok sa objedná až o desaťnásobok viac, a teda 16-tisíc kusov.

Termonohavičky pre ženy
Zobraziť galériu (13)
Termonohavičky pre ženy  (Zdroj: MO SR)

V zmluve je stanovený aj finančný limit na nákup, ktorý pre ministerstvo predstavuje čiastku 3 333 332 eur bez DPH a pre Akadémiu ozbrojených síl generála Milana Rastislava Štefánika 159 197,50 eur bez DPH. Po započítaní dane sa však suma vyšplhala cez štyri milióny.

Dodávateľ bol vybraný klasickou súťažou

K téme sme oslovili aj ministerstvo. "Dodávateľ výstrojných súčiastok bol riadne vysúťažený, pričom s výhercom súťaže bola uzatvorená rámcová dohoda na obdobie štyroch rokov. Jej plnenie sa bude realizovať v zmysle aktuálne dostupných finančných prostriedkov. V tejto súvislosti pripomíname, že cieľom súčasného vedenia rezortu obrany je zabezpečiť pre príslušníkov Ozbrojených síl SR výstrojné súčiastky tak, aby si ich už nikdy nemuseli nakupovať v „armyshopoch“ ako sa častokrát stávalo v minulosti," uviedla pre Topky hovorkyňa MO SR Danka Capáková.

Počty kusov oblečenia musia podľa ministerstva korešpondovať s určenými zásobami oblečenia. "Zároveň pripomíname, že vzhľadom na to, že príslušníci Ozbrojených síl SR sú k dispozícii pre potreby zabezpečenia obrany Slovenskej republiky 24 hodín denne, 7 dní v týždni, majú pochopiteľne nárok na viac ako jeden kus výstrojných súčiastok typu tričko, termobielizeň, atď. Rovnako tak je stanovené, koľko výstrojných súčiastok musí byť v zásobách," uvádza ďalej Capáková.

Mužov je skutočne desaťkrát viac

Rezort sa podľa pomeru mužov a žien v armáde musel zariadiť aj v problematike oblečenia. "Pomer mužov a žien v Ozbrojených silách SR je približne 10:1, preto pochopiteľne rezort obrany zabezpečuje viac mužských súčastí výstrojov ako ženských. Rovnako tak ženy majú namiesto niektorých výstrojných súčiastok poskytovanú finančnú čiastku na ich zabezpečenie, pričom u mužov je takáto súčiastka súčasťou výstrojného systému. Celkovo je profesionálnych vojakov aktuálne približne 12.500," pokračuje Capáková.

Ministerstvo sa vyjadrilo aj k tomu, či je táto zmluva výhodná po finančnej stránke. "Súčasné vedenie robí maximum pre zabezpečenie vojakov tak po finančnej, ako aj materiálnej stránke a postupnými krokmi sa snaží napraviť chyby z minulosti, kedy si vojaci vo výstrojných skladoch nedokázali zabezpečiť výstrojné súčiastky, pretože sklady boli prázdne," uzavrel rezort obrany.

Viac o téme: OblečenieArmádaMO SRFintex
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu