Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

O chvíľu nás zasiahnu búrky: MAPA hrozia aj krúpy, cez víkend bude ešte horšie!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images, SHMÚ,)

BRATISLAVA – Dnes bude pršať najmä na západe, a to hlavne v dopoludňajších hodinách. Meteorológovia tu dokonca očakávajú aj búrky. Tie by sa mali tvoriť aj v hornatých oblastiach stredného Slovenska. Búrky by nemali byť intenzívne, no môžu byť sprevádzané malými krúpami.

V piatok a v sobotu sa vyskytnú zrážky, pričom je aj vyššia pravdepodobnosť búrky. „Teplota však bude celkom príjemná, popoludňajšie maximá budú v intervale 20 až 24 °C. Silnejší vietor bude len v nedeľu, prípadne pri búrkach,“ avizoval Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Radarové informácie zo SHMÚ.
Zobraziť galériu (6)
Radarové informácie zo SHMÚ.  (Zdroj: SHMÚ)

Dnešná situácia je podľa jeho meteorológov taká, že od západu postupuje do našej oblasti frontálne rozhranie spojené s tlakovou nížou, ktorej stred sa presúva z Britských ostrovov nad južnú Škandináviu.

Na západe teda bude oblačno až zamračené, pričom oblačnosť bude postupne pribúdať aj na ostatnom území Slovenska. V západnej polovici na mnohých miestach hrozia dážď alebo prehánky, ojedinele i búrky. Vo východnej polovici sa zrážky vyskytnú len ojedinele. Predpokladané množstvo zrážok podľa SHMÚ je do 10 mm, pri búrkach aj okolo 20 mm.

Predpoveď počasia.
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SHMÚ)

Najvyššia denná teplota sa vyšplhá na 19 až 24, na juhu stredného a na väčšine východného Slovenska bude do 26 stupňov. Teplota na horách vo výške 1500 m bude okolo 12 stupňov. Fúkať bude slabý, na západe prevažne západný vietor rýchlosťou do 20 km/h.

Sobota

Cez strednú Európu sa bude ďalej na juhovýchod presúvať plytká tlaková níž.

Denná teplota by nemala presiahnuť 25 stupňov, pričom na Orave a pod Tatrami bude ojedinele len okolo 18 stupňov. V noci by malo byť 15 až 10 stupňov.

Predpoveď počasia.
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SHMÚ)

Na víkend v prírode to zrejme nebude. Podľa meteorológov bude oblačno až zamračené a na väčšine územia sa vyskytnú prehánky alebo dážď, miestami aj búrky. Fúkať bude prevažne slabý, v západnej polovici miestami západný vietor rýchlosťou do 20 km/h, ktorý pri búrkach prechodne zosilnie.

Nedeľa

Od juhovýchodu k nám bude zasahovať okraj tlakovej níže so stredom nad Gréckom. Zároveň k nám bude vo vyšších vrstvách ovzdušia zasahovať od severovýchodu brázda nízkeho tlaku vzduchu.

Predpoveď počasia.
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SHMÚ)

Oblačnosť bude prevažne veľká, neskôr miestami - najmä na západe - aj zmenšená. Miestami hrozia prehánky alebo dážď, ojedinele i búrky. Najnižšia nočná teplota klesne na 15 až 10 stupňov. Najvyššia denná teplota vystúpi na 21 až 26, na Kysuciach, Orave, Liptove a Spiši bude okolo 19 stupňov. Fúkať bude severozápadný až severný vietor rýchlosťou 10 až 30 km/h, na juhu stredného Slovenska by mal byť miestami slabý vietor.

Viac o téme: BúrkyPredpoveď
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu