Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Kozmetika na FOTO je nebezpečná! Farba na vlasy môže dokonca spôsobiť infekcie a podráždenie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – V našich nákupných košíkoch mohli skončiť ďalšie nebezpečné kozmetické výrobky. Tentokrát ide o telový gél, ktorý má v zložení látku, čo sa smie používať len do zmývateľných výrobkov, a farbu na vlasy, ktorá môže spôsobiť lokálne infekcie a podráždenie.

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na výskyt nebezpečných kozmetických výrobkov v Európskej únii, ktoré nahlásili do systému RAPEX (rýchly výstražný systém pre nepotravinárske výrobky) kontrolné orgány v Estónsku a Poľsku.

Telový gél

Hyaluronic Fluid-Gel (10 ml) značky AQUA KE AI DE, MEITAN® z Číny obsahuje látku methylisothiazolinone (0,00659 %), čo je podľa hlavného hygienika Jána Mikasa v rozpore s nariadením Európskeho parlamentu a Rady o kozmetických výrobkoch. „Látka je povolená len do zmývateľných výrobkov,“ podotkol Mikas. Úrad spresnil, že nebezpečenstvo je ukryté vo výrobnej dávke 16K11-53-026 s dátumom exspirácie 06.12.2020 a čiarovým kódom 6947790779126.

Nebezpečné kozmetické výrobky.
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: ÚVZ SR)


Čítajte aj: Varovanie úradov: Slovenkám hrozí alergická reakcia očí, FOTO kozmetiky, ktorej sa vyhnite


Farba na vlasy

V prírodnej farbe na vlasy Natural Hair Color značky Khadi bol zistený prekročený povolený limit pre mikroorganizmy. „Mikrobiálna kontaminácia môže spôsobiť lokálne infekcie a podráždenie,“ varuje hygienik.

Uvedené sa týka výrobných dávok batch no. 467 s dátumom exspirácie 03/2022 (čierna) a batch no. 469 s dátumom exspirácie 04/2022 (tmavo hnedá).

Krajinou pôvodu je India, výrobcom je spoločnosť Khadi Naturprodukte GmbH & Co. KG v Nemecku.

Nebezpečné kozmetické výrobky.
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: ÚVZ SR)

„Je možné, že uvedené výrobky sa vyskytujú aj v Slovenskej republike. Databáza výrobkov hlásených do systému RAPEX je dostupná na webovej stránke Európskej komisie,“ uzavrel hygienik Mikas.

Viac o téme: KozmetikaÚVZ SRNebezpečenstvo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu