Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Kmotrík o kauze bratislavských vodární: Priznal, že spoluvlastní dcérsku firmu BVS

Ivan Kmotrík a Peter Pellegrini
Ivan Kmotrík a Peter Pellegrini (Zdroj: SITA/Braňo Bibel)

BRATISLAVA - Podnikateľ Ivan Kmotrík sa priznal, že spoluvlastní dcérsku firmu Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS) - Infra Services. Informuje o tom denník Sme s tým, že Kmotríkova firma Grafobal Group Development bola do zoznamu akcionárov Infra Services zapísaná v pondelok (20. 5.) popoludní.

V utorok dopoludnia sa na Okresnom súde Žilina začína pojednávanie. Predvolaný je aj Kmotrík, aby vypovedal o privatizácii bratislavských vodární v rokoch 2011 a 2012. Súd vyšetruje, kto je skutočným vlastníkom Infra Services. "Kmotrík zatiaľ v protischránkovom registri nie je zapísaný ako konečný vlastník vodárenskej firmy," informuje o tom denník. 

Doteraz 49-percentný podiel vo firme vlastnil štátny tajomník ministerstva dopravy za SNS Peter Ďurček, ktorý ako advokát v minulosti pracoval pre Kmotríkovu firmu Grafobal Group. Denník Sme spresňuje, že Ďurček nákup akcií v Infra Services v roku 2012 financoval z pôžičiek od firiem z Cypru, ktoré sú blízke Kmotríkovi a podieľajú sa na iných jeho projektoch.

Ak by firmu z registra vymazal, BVS by mohla vypovedať nevýhodnú zmluvu na údržbu vodovodov a kanalizácií, podľa ktorej ide do Infra Services každoročne 40 miliónov eur. Zmluva platí do roku 2022. Ak sa Infra Services podarí vyhnúť výmazu z protischránkového registra, súd bude naďalej vyšetrovať, či v minulosti klamala o svojom vlastníkovi.

Viac o téme: BVSIvan KmotríkBratislavská vodárenská spoločnosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu