Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Šéf Infra Services prosí viceprimátorku Bratislavy, aby pomohla pri stotožnení páchateľa

Tatiana Kratochvílová
Tatiana Kratochvílová (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

BRATISLAVA – Generálny riaditeľ Infra Services, dcérskej firmy Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS), Róbert Stanke prosí bratislavskú viceprimátorku Tatianu Kratochvílovú, aby nechránila osobu, ktorá jej dala informácie získané z nelegálneho odpočúvania a pomohla tak identifikovať páchateľa trestného činu. Stanke to uviedol vo svojom vyhlásení.

Reagoval tak na situáciu okolo nelegálneho odpočúvania jeho kancelárie. Vylúčil však, žeby sa mala na tom viceprimátorka aktívne podieľať. "Vzhľadom na viaceré reakcie v súvislosti s odpočúvaním mojej kancelárie jednoznačne vylučujem možnosť, že sa na tom pani viceprimátorka Tatiana Kratochvílová aktívne podieľala. Vieme, že aj do prostredia s najčistejšími deklaráciami a zámermi sa dokážu infiltrovať ľudia, ktorí konajú nečestne," skonštatoval Stanke. Hlavné mesto na jeho vyjadrenie uviedlo, že všetko k tejto téme povedali vo svojom piatkovom (27. 9.) stanovisku a nevidia najmenší dôvod si s ním posielať odkazy cez médiá.

Meno Kratochvílovej sa spomína v materiáloch, ktoré má k dispozícii a majú byť súčasťou trestného oznámenia. Trestné oznámenie na prokuratúru podal v stredu (25. 9.) Stanke po tom, čo v jeho kancelárii našla špecializovaná firma funkčné odpočúvacie zariadenie.  V oznámení sa má okrem iného uvádzať, že sa viceprimátorka mala telefonicky i mailovo Stankeho pýtať na údajné pripravované organizačné zmeny v Infra Services.

Generálny riaditeľ mal byť týmto telefonátom i mailom prekvapený, lebo sa o týchto veciach rozprával vo svojej kancelárii výlučne s finančným riaditeľom a technickým riaditeľom firmy a nešíril informáciu ďalej. Aj na základe tohto prípadu mal Stanke požiadať predstavenstvo firmy o súhlas s preverením bezpečnosti priestorov sídla firmy.

Mesto a Kratochvílová sa v piatok od spájania s takýmito praktikami dištancovali. "Naznačované odpočúvanie kancelárií je nezákonný krok, ku ktorému by sa žiadny zo súčasných predstaviteľov mesta neuchýlil a takéto praktiky tvrdo a nekompromisne odmietame, bez ohľadu na to, kde sa dejú," povedal hovorca Bratislavy Peter Bubla.

Informácie o organizačných zmenách v Infra Services nie sú z pohľadu majoritného akcionára (BVS) niečím dôverným. BVS týmito informáciami musí podľa dohody o spoločnom postupe medzi akcionármi Infra Services disponovať. "Mesto ako hlavný akcionár BVS musí koordinovať výkon akcionárskych práv BVS v Infra Services, a preto má rovnako zákonný dôvod týmito informáciami disponovať. Dokonca ani samotný charakter týchto informácií nedáva dôvod na to, aby boli považované za dôverné," skonštatoval Bubla. Tvrdenie z materiálov o tom, že Stanke o organizačných zmenách hovoril len u seba v kancelárii a pred riaditeľmi podľa magistrátu nevylučuje, že tí, ktorí organizačné zmeny pripravovali, alebo sa na uvedenom rozhovore zúčastnili, nehovorili o nich ďalej a inde.

"Námestníčka Kratochvílová, ako predstaviteľ mesta, sa absolútne legitímne zaujíma o situáciu v mestských firmách a v ich dcérskych spoločnostiach, nakoľko túto agendu má vo svojej kompetencii. Jej snahou je ukončiť bezvládie, do ktorého sa mestské firmy za minulého vedenia dostali, a tiež obnoviť kontrolu mesta nad aktivitami manažmentu mestských firiem," upozornil Bubla. Spájanie jej mena s údajným odpočúvaním vníma samospráva ako snahu o kompromitáciu úsilia mesta o znovuzískanie kontroly. Primátor Matúš Vallo má aj naďalej absolútnu dôveru v Kratochvílovú.

Viac o téme: Tatiana KratochvílováRóbert Stanke
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu