Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Mesto Košice žaluje Východoslovenské vodárne, dôvodom je neposkytnutie žiadaných informácií

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KOŠICE - Mesto Košice dnes podalo žalobu na Východoslovenskú vodárenskú spoločnosť (VVS), keďže spoločnosť odmieta poskytovať mestu informácie, ktoré súvisia s jej hospodárením. Na tlačovej besede to dnes uviedol primátor Košíc Jaroslav Polaček.

V žalobe sa mesto opiera o Obchodný zákonník, ktorý okrem iného uvádza že predstavenstvo je povinné každému akcionárovi poskytnúť na požiadanie na valnom zhromaždení, poprípade do 15 dní, úplne a pravdivé informácie, ktoré súvisia s predmetom rokovania.

“Mesto Košice sa už dlho snaží o to, aby získalo úplný a pravdivý obraz o tom, ako sa v tejto spoločnosti nakladá aj s financiami Košičanov. Využili sme všetky možnosti, ako sa dostať k informáciám o hospodárení spoločnosti, žiaľ zatiaľ ich nemáme. Preto využívame tento spôsob a podávame žalobu,“ uviedol Polaček.

Pred vyše mesiacom primátor Polaček za mesto Košice ako najväčšieho akcionára spoločnosti požiadal na valnom zhromaždení vodárni predsedu Predstavenstva a podpredsedu dozornej rady VVS Richarda Majzu o odpovede na 30 otázok. Týkali sa najmä hospodárenia spoločnosti, viacerých jej nezverejnených zmlúv so súkromnými spoločnosťami, úveroch a pohľadávkach vodárni, či vyplatenej výšky miezd, odmien a príplatkov členov predstavenstva, dozornej rady a generálneho riaditeľa VVS.

Vodárne mestu odkázali, že právo nahliadnuť do listín spoločnosti patrí len členom dozornej rady spoločnosti. V nej však mesto Košice nemá žiadne zastúpenie, keďže viceprimátora Marcela Gibódu ani napriek uzneseniu mestského zastupiteľstva dvakrát nezvolili za člena Dozornej rady VVS. Mesto Košice nezastupuje žiaden člen ani v Predstavenstve VVS.

Mesto Košice je s podielom 20,44 percenta najväčší akcionár VVS a prostredníctvom svojich mestských podnikov a inštitúcií platí ročne za vodné stočné takmer 2,5 milióna eúr. Ako najväčší akcionár má mesto Košice právo zvolať valné zhromaždenie, kde môže predložiť svoje požiadavky. „Budeme chcieť vidieť reálne kroky k transparentnosti spoločnosti, nielen vízie, ktoré predložila akcionárom na zhromaždení 20. júna. Budem zvolávať valné zhromaždenia, iniciovať zmeny stanov a urobím všetko, na čo mám právo ako akcionár dovtedy, kým sa situácia nezmení,“ dodal primátor.

Viac o téme: ŽalobaKošiceVVSVýchodoslovenská vodárenská spoločnosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu