Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Varovanie pre tisíce študentov bratislavských internátov: Stopka milostným dotykom, úraduje svrab!

Vedenie internátov študentov varovalo pred prenosným ochorením. Zobraziť galériu (5)
Vedenie internátov študentov varovalo pred prenosným ochorením. (Zdroj: Reprofoto: tourmake.it, Facebook)

BRATISLAVA - Týmto by sme vás chceli informovať o výskyte svrabu. Tieto slová adresovalo vedenie internátov v bratislavskej Mlynskej doline ubytovaným študentom. Nákazlivé ochorenie kože, ktoré sa prenáša z človeka na človeka pri fyzickom kontakte, ale aj pri používaní rovnakých odevov, nie je žiadna sranda. Zbaviť sa ho je poriadne náročné.

Univerzita preto nezabudla na preventívne opatrenia. V oznamoch, ktoré pribudli na vstupoch do priestorov uvádzajú, že študenti by sa mali vyhýbať fyzickému kontaktu, dodržiavať dôsledne zásady osobnej hygieny, nesadať si na cudzie postele a používať len svoje osobné veci. Na mieste, kde našli svoj dočasný domov tisíce mladých ľudí, sa však tesnému kontaktu niekedy jednoducho nevyhnete. Linky MHD 31 a 39, ktoré sem jazdia, sú totiž povestné tlačenicou. Neraz aj "telo na telo".

Pokus o prekonanie rekordu v počte cestujúcich linkou 39 na bratislavských internátoch.
Zobraziť galériu (5)
Pokus o prekonanie rekordu v počte cestujúcich linkou 39 na bratislavských internátoch.  (Zdroj: imhd.sk)

Mlynská dolina sa opäť zmení na bojisko o svetový rekord: Bude prekonaná tlačenka na FOTO

Prípad však už eviduje aj Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava. Hovorkyňa Katarína Nosálová priblížila, že 30. apríla 2019 im bolo z ubytovacieho zariadenia vysokoškolského internátu Vysokoškolské Mesto Ľ. Štúra – Mlyny UK oznámené, že evidujú jeden potvrdený prípad svrabu u ubytovaného študenta. Podozrenie na toto ochorenie je však aj u jeho spolubývajúceho. "Obaja študenti sú v starostlivosti dermatovenerológov, sú poučení," vyjadrila sa hovorkyňa.

Na internátoch v Bratislave
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/ Mladosť ~ Šturak ~ Átriaky ~ Manželáky)

O epidémii však nepadlo ani slovo. Podľa Nosálovej totiž nie je predpoklad ďalšieho šírenia infekcie. K 30. aprílu úrad neeviduje svrab u iných ubytovaných študentov tohto internátu.

Zvýšená pozornosť

Hovorkyňa tiež pripomenula, že ubytovacie zariadenie vykonalo preventívne opatrenia na predchádzanie šírenia ochorenia v dostatočnej miere. 

Bratislavčanov ohrozuje parazitárne ochorenie: Napáda pokožku, ľahko sa šíri medzi ľuďmi

"Naďalej bude celému komplexu ubytovacieho zariadenia, zo strany epidemiológov RÚVZ Bratislava, venovaná zvýšená a opakovaná pozornosť na elimináciu možného prenosu svrabu u ubytovaných študentov," dodala na záver.

Čo je svrab?

Svrab je nákazlivé ochorenie kože, ktoré sa prenáša z človeka na človeka pri tesnom, dlhodobom  a opakovanom kontakte s chorým, pri manipulácii alebo používaní tých istých osobných odevov alebo uterákov ako chorý, prípadne posteľnou bielizňou.

Varovanie pre tisíce študentov
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

Prejavuje sa neznesiteľným svrbením pokožky a tiež tvorbou pľuzgierikov. Zbaviť sa ho nie je jednoduché. Parazita, ktorý ochorenie vyvoláva, zlikvidujú až špeciálne krémy, ktoré treba aplikovať na celé telo. Navyše hrozí, že parazitárne ochorenie dostanú aj ľudia okolo nakazeného. Prvé príznaky sa objavujú približne do troch týždňov od infikovania. Viac o ochorení či prevencii voči nemu sa dočítate tu.

Viac o téme: InternátySvrabBratislavaMlynská doline
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu