Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Slovensko je proti dovozu rohov nosorožcov: Absolútny zákaz platí do odvolania

Sudán, posledný samec nosorožca tuponosého severného
Sudán, posledný samec nosorožca tuponosého severného (Zdroj: SITA/AP)

BRATISLAVA - Ministerstvo životného prostredia pozastavilo vydávanie povolení na dovoz rohov všetkých druhov nosorožcov zo všetkých krajín. Pozastavenie vydávania povolení platí až do odvolania. Urobili tak po konzultácii s Prezídiom Policajného zboru. Informoval o tom Slavomír Held z komunikačného odboru rezortu životného prostredia.

V minulosti sa nosorožia rohovina dovážala na Slovensko z Juhoafrickej republiky. V roku 2016 envirorezort pozastavil dovoz rohov nosorožcov z tejto krajiny. Dôvodom bolo nezákonné obchodovanie s rohmi nosorožcov – pytliactvo v krajinách ich prirodzeného výskytu, krádeže rohov v múzeách, aukčných domoch a obchodoch s preparátmi v EÚ, ako aj ich nelegálny dovoz do EÚ.

"Najzávažnejším dôvodom však bolo vysoké percento neidentifikovaných rohov pri kontrolách trofejí u dovozcov na Slovensku. Opatrenie bolo teda prijaté na základe princípu predbežnej opatrnosti vzhľadom na to, že takýto obchod by mohol stimulovať dopyt po rohoch v tomto regióne a udržiavať alebo dokonca zvyšovať ich cenu," informoval rezort.

Od roku 2018 ministerstvo registrovalo dovoz rohov nosorožcov, tentoraz však z inej africkej krajiny – Namíbie. Pre nelegálnych obchodníkov s rohmi nosorožcov totiž nie je dôležitá krajina pôvodu rohov – predmetom ich záujmu sú akékoľvek rohy nosorožcov. Ostatné časti trofejí možno aj naďalej na Slovensko dovážať.

Pozastavenie vydávania dovozných povolení pre rohy nosorožcov sa nevzťahuje na poľovnícke trofeje, ktoré slovenskí poľovníci už ulovili a zatiaľ nedoviezli z dôvodu, že ich spracovávajú preparátori v krajine ich ulovenia. Rohy nosorožcov sú medzi poľovníkmi a obchodníkmi považované za významnú trofej. V ázijskej medicíne sa im pripisujú liečiteľské účinky.

Viac o téme: ZákazPovolenieMinisterstvoNosorožci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu