Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pri Prečíne horel lesný porast: V Ružinove platí zákaz vypaľovania trávy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

PREČÍN - V katastri Prečína v okrese Považská Bystrica horeli vo štvrtok (4. 4.) lesný porast a hrabanka s rozlohou približne 2500 štvorcových metrov (m2). Pri udalosti postupne zasahovali piati príslušníci Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) z Považskej Bystrice s tromi zásahovými vozidlami a dobrovoľní hasiči z Pružiny a Prečína. Informoval o tom v piatok hovorca hasičov v Trenčianskom kraji Marián Petrík.

Požiar lesného porastu a hrabanky sa nachádzal v ťažko prístupnom teréne. "Profesionálni hasiči v spolupráci s členmi dobrovoľných hasičských zborov obcí (DHZO) použili na lokalizáciu požiaru jednoduché hasiace pomôcky a genfovaky. Voda na hasenie požiaru bola na požiarisko dopravovaná kyvadlovým spôsobom prostredníctvom tzv. štvorkolky," opísal Petrík. 

Po lokalizácii požiaru podľa neho hasiči zlikvidovali lokálne ohniská vnútri požiariska a následne krátko pred 13.30 h požiar zlikvidovali a požiarisko odovzdali zástupcom štátnych lesov a členom DHZO. 

V Ružinove platí zákaz vypaľovania trávy

Mestská časť Ružinov apeluje na občanov, aby nevypaľovali suché porasty, kríky, buriny ani ďalšie druhy zelene. Pri porušení zákazu hrozí fyzickej osobe pokuta 331 eur, podnikatelia a firmy by museli uhradiť 16 569 eur. Informuje o tom Ružinov na svojej webovej stránke.

Vypaľovanie trávy je protizákonné a nebezpečné. Ničí životné prostredie a zabíja živočíchy, môže spôsobiť obrovské hospodárske škody a ohroziť ľudské životy. Ak požiar spôsobí veľkú škodu, hrozí občanom aj trestné stíhanie. Ministerstvo životného prostredia odporúča obyvateľom, aby požiare nahlasovali na telefónne čísla 150 alebo 112.

Viac o téme: PožiarVypaľovanie trávyPovažská BystricaRužinovLesný porastPrečín
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu