Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Výpoveď Gašpara k lustrovaniu novinárov: Inšpekcia ministerstva sa zaoberá trestným oznámením

Tibor Gašpar
Tibor Gašpar (Zdroj: Topky.sk)

BRATISLAVA - Únikom informácií z vyšetrovania vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sa naďalej zaoberá Úrad inšpekčnej služby Ministerstva vnútra (MV) SR. Rovnako rieši aj trestné oznámenie v súvislosti s výpoveďou bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara o lustrácii niekoľkých novinárov.

"Únikom informácií sa úrad inšpekcie MV SR intenzívne zaoberá a vykonáva všetky potrebné úkony s cieľom objasnenia. V súčasnosti však v tejto súvislosti nie je možné poskytnúť bližšie informácie," uviedol tlačový odbor rezortu vnútra. SaS v stredu informovala, že Krajská prokuratúra v Bratislave už odovzdala trestné oznámenie poslanca Národnej rady (NR) SR Jozefa Rajtára (SaS) inšpekcii MV. Oznámenie sa týka lustrácie novinárov a výrokov Tibora Gašpara. "Ide o potenciálne trestné činy krivej prísahy, krivej výpovede a takisto zneužitia právomocí verejného činiteľa. Pevne verím, že policajná inšpekcia túto vážnu vec objektívne a spravodlivo prešetrí a nič nezametie pod koberec,“ povedal Rajtár.

"Predmetné trestné oznámenie úrad inšpekcie MV SR prijal a zaoberá sa ním," doplnil v tejto súvislosti rezort vnútra. Gašpar začiatkom marca vypovedal v Národnej kriminálnej agentúre. Predmetom výsluchu mali byť tvrdenia šéfa finančnej spravodajskej jednotky a bývalého riaditeľa odboru podpory riadenia Pavla Vorobjova, že v roku 2017 mal dať pokyn na lustrovanie Kuciaka. Vo svojej výpovedi označil Vorobjovove tvrdenia za nepravdivé. Podľa Gašpara lustrácia súvisela s kauzou Rybanič.

Rajtár následne podal trestné oznámenie s odôvodnením, že Gašpar alebo Vorobjov pravdepodobne pri výpovediach zavádzali o lustrovaní novinárov. Tvrdí, že vo výpovedi Gašpara nesedia dátumy, pretože vyšetrovanie kauzy Rybanič sa skončilo skôr, ako došlo k lustráciám.

Viac o téme: VýpoveďTrestné oznámenieTibor GašparÚrad inšpekčnej služby Ministerstva vnútra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu