Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Šokujúca správa Európskej komisie o Slovensku: Drancovanie lesov, skládky a znečistenie vzduchu

(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Vo viacerých regiónoch Slovenska sa zhoršila kvalita ovzdušia, pokrok v oblasti odpadového hospodárstva je pomalý a lesy sú pod "neúnosným tlakom" v dôsledku využívania biomasy získanej z dreva a zlého hospodárenia v niektorých regiónoch. Takto hodnotí stav životného prostredia na Slovensku Európska komisia v Správe o Slovensku 2019. Envirorezort reaguje, že ide o výzvy, ktorými sa intenzívne zaoberá.

V oblasti ovzdušia rezort vyzdvihuje vytvorenie priestoru pre vyhlásenie nízkoemisných zón, sprísnenie limitov pre stredne veľké zariadenia a vyhlásenie výziev pre výmenu starých vykurovacích zariadení vo verejných budovách. "A pripravujeme aj schému podpory na výmenu neekologických vykurovacích zariadení v domácnostiach, tzv. kotlíkovú dotáciu," dodal hovorca rezortu Tomáš Ferenčák. Ako veľký krok dopredu rezort vníma aj Evirostratégiu 2030, ktorú vláda schválila minulý týždeň. Okrem ochrany ovzdušia sa venuje aj odpadom a ochrane lesov, v ktorých si Komisia nedostatky všimla tiež.

Recyklácia je neefektívna

Pri odpadoch exekutíva EÚ upozorňuje, že nový legislatívny rámec, ktorý bol zavedený v roku 2016, zatiaľ nepriniesol zreteľné zvýšenie recyklovania. Za problém považuje tiež skládky a znečistené priemyselné areály. Ferenčák priznáva, že odpad je pre ministerstvo "obrovská výzva". Rezort zatiaľ prijal protiskládkový balíček a nastavil poplatky za skládkovanie tak, aby sa zvýhodnili obce, ktoré poctivo triedia. V súčasnosti pracuje na zálohovaní PET fliaš a plechoviek.

Komisia si tiež všimla, že niektoré regióny zaostávajú v úprave odpadovej vody a zbere odpadu, ako aj v infraštruktúre na zásobovanie pitnou vodou. Ministerstvo uviedlo, že samosprávam už niekoľko rokov poskytuje dotácie na budovanie vodovodov, kanalizácií a čistiarní odpadových vôd. "Situácia je však taká, že pre veľký záujem obcí nie je možné pre obmedzené finančné možnosti podporiť všetky predložené žiadosti obcí," konštatoval Ferenčák.

Problémy Komisia vníma aj v ochrane lesov. "Drevo vysokej kvality sa často ťaží a spaľuje na účely získavania energie," upozorňuje. Envirorezort tvrdí, že v súčasnosti vie zabrániť ťažbe takmer výlučne iba v najvyššom stupni ochrany. "Takáto nastavenie pravidiel nám nevyhovuje, preto sme pripravili novelu zákona o ochrane prírody, ktorá významným spôsobom posilní aspekt ochrany prírody v národných parkoch," pripomenul hovorca.

Správa EK naopak konštatuje určité zlepšenie výberu daní v SR. Platenie daní sa však podľa Komisie zlepšuje len pomaly, pričom daňová medzera pri výbere dane z pridanej hodnoty (DPH) je jedna z najvyšších v EÚ. Vysoko bol ohodnotený projekt Hodnota za peniaze, ktorý je podľa EK príkladom úspešnej politiky.

Z hľadiska trhu práce Komisia vyzdvihla napríklad nízku nezamestnanosť. V súčasnosti podľa EK dochádza v SR k prehrievaniu trhu práce a výdavky na aktívne politiky trhu práce sú stále nízke. Miera chudoby klesá, regionálne rozdiely však pretrvávajú.

Korupcia je vážny problém

Kvalitu a efektívnosť verejných inštitúcií vníma Komisia ako nízku. Modernizácia právnych predpisov v rámci verejného obstarávania a profesionalizácia tejto oblasti je podľa nej plusom. Napriek snahe o zjednodušenie ale zdĺhavé procesy verejného obstarávania stále ohrozujú čerpanie fondov EÚ.  

Z pohľadu korupcie je SR na základe viacerých medzinárodných ukazovateľov medzi najhoršími, uviedla Komisia. Justičný systém vykazuje známky zlepšenia, napriek tomu výzvy súvisiace s efektívnosťou, kvalitou a nezávislosťou súdnictva pretrvávajú.
 Za kladnú stránku zdravotníctva na Slovensku EK považuje napríklad spustenie eHealth či nábeh DRG. Problematickými oblasťami sú akumulácia dlhu v zdravotníctve a nedostatok zdravotníckeho personálu.
V oblasti vzdelávania ocenila avizované opatrenie o znížení veku povinnej školskej dochádzky na päť rokov či vytvorenie nezávislej akreditačnej agentúry. Negatívom zostávajú zhoršujúce sa študijné výsledky žiakov aj pretrvávajúce nízke výdavky na vzdelávanie. Komisia podotkla, že dochádza tiež k celkovému poklesu verejných výdavkov na výskum a inovácie. Pozitívnym krokom podľa EK je zvýšenie superodpočtu na vedu a výskum.

Viac o téme: OdpadZnečistenieLesyOvzdušieKritikaSlovenskoEK
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu