Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Na Slovensko sa valí arktický mráz: FOTO O pár hodín sa ochladí o 20 stupňov!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (9)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images, FB/SHMÚ, Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA – Februárová "jar" sa už počas dnešného dňa začne vytrácať. Cez víkend totiž znova udrú treskúce mrazy. Najchladnejšie bude na severe, a to až -17 stupňov. Meteorológovia však avizujú, že víkendové ochladenie bude len prechodné.

Hoci uplynulý víkend a predposledný februárový týždeň pripomínal skôr jar, v priebehu dnešného dňa výrazne zosilnie vietor a ochladí sa.

Počasie
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: FB/SHMÚ)

„Už v týchto chvíľach k nám po prednej strane mohutnej tlakovej výše so stredom nad Baltským morom začína od severovýchodu prúdiť studený, pôvodom arktický vzduch. Aktuálne to zväčša až tak nepociťujeme, len na krajnom severe sa už ochladilo a zrážky sa postupne menia na snehové. V priebehu dopoludnia sa však rozfúka silný severný vietor, ktorého priemerná rýchlosť bude dosahovať 20 až 50 km/h, s nárazmi miestami okolo 70 km/h,“ upozorňuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojej facebookovej stránke. Podčiarkol, že pri silnejúcom vetre bude súčasne aj klesať teplota vzduchu.

Počasie
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: FB/SHMÚ)

Dnes sa začne ochladzovať už v dopoludňajších hodinách. „Z toho vyplýva, že maximum dennej teploty bude dosiahnuté ráno (sever) alebo krátko predpoludním (juh), postupne sa ochladí cca o 10 °C a večer už bude takmer na celom území mrznúť, pričom na severe bude ojedinele až okolo -10 °C,“ varuje ústav, podľa ktorého je zaujímavosťou mohutná tlaková výš, ktorá sa bude presúvať cez našu oblasť ďalej na juh a tlak vzduchu v prepočte na hladinu mora presiahne 1040 hPa, na krajnom severe zajtra ráno až okolo 1045 hPa.

Počasie
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: FB/SHMÚ)


Čítajte aj: Nadnormálne teplý február ukrýva obrovskú hrozbu, bude na jar ako v zime?


Sobota

Stred tlakovej výše sa bude presúvať z oblasti Baltského mora nad naše územie, pričom po jej okraji k nám bude pokračovať prílev studeného vzduchu.

Predpoveď počasia
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: predpovede.topky.sk)

Síce sa výrazne ochladí, no bude jasno až polojasno, miestami veterno. Najnižšia nočná teplota -5 až -11, v dolinách a kotlinách stredného Slovenska a Spiša miestami -11 až -17 stupňov. Najvyššia denná teplota -2 až +3 stupne, v Žilinskom a Prešovskom kraji -6 až -2 stupne. Fúkať bude prevažne severný vietor, spočiatku 15 až 35 km/h. Bude však postupne slabnúť na 5 až 20, na východe miestami ešte do 30 km/h.

Nedeľa

Stred tlakovej výše sa bude udržiavať nad našou oblasťou a zároveň k nám vo vyšších vrstvách ovzdušia začne prúdiť od severozápadu teplejší vzduch.

Predpoveď počasia
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: predpovede.topky.sk)

Počasie sa veľmi nezmení, podľa meteorológov bude jasno až polojasno, prechodne až oblačno. Najnižšia nočná teplota -5 až -10, v dolinách a kotlinách miestami -11 až -16 stupňov. Najvyššia denná teplota 0 až +5 stupňov. Zavládne bezvetrie alebo bude pofukovať len slabý vietor.

Snežienky v Bratislave.
Zobraziť galériu (9)
Snežienky v Bratislave.  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Dobrá správa je, že tuhé mrazy začnú povoľovať už z noci na pondelok. SHMÚ avizoval, že najnižšia nočná teplota sa bude pohybovať medzi -2 až -7. V dolinách by malo byť ojedinele okolo -9 stupňov. Cez deň sa znova oteplí na 6 až 11 stupňov.

Predpoveď počasia
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: predpovede.topky.sk)

Znamená to, že víkendové ochladenie bude len prechodné, lebo v pondelok bude po okraji tlakovej výše nad západnou a strednou Európou do našej oblasti od severozápadu až severu prúdiť teplejší vzduch.

Viac o téme: Predpoveď
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu