Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Hrôza v dovolenkovom raji Slovákov: VIDEO Orkán ničil všetko naokolo, ľudia volali o pomoc

Vietor dosahoval až 170 km/h.
Vietor dosahoval až 170 km/h. (Zdroj: YouTube/dalmacijanewsvideo)

SPLIT - Mimoriadne silný orkán v noci na sobotu vyčíňal v chorvátskej Dalmácii, škody spôsobil najmä v Splite. Celková škoda zatiaľ vyčíslená nie je, ale víchor až o sile okolo 170 kilometrov za hodinu napríklad dokázal prevrátiť kamión v Trogire, napísal na svojom webe Večernji list. Žiadne veľká zranenia hlásené nie sú.

Počasie uštedrilo Slovákom poriadne ľadovú facku: TU namerali takmer -25 stupňov

Záchranári a hasiči prijali počas noci stovky zúfalých žiadostí o pomoc od ľudí, ktorým živel spôsobil akútne problémy. Prudké poryvy vetra rúbali stĺpy, lámali vetvy aj vyvracali celé stromy. Na rade ciest musela byť kvôli prekážkam na vozovke prerušená prevádzka, vrátane úseku diaľnice A1 medzi uzlami Posedarje a Sveti rok.

Podľa webu Dalmacija danas okolo 04:00 bol v Splite zaznamenaný poryv o sile 176 kilometrov za hodinu. Ďalší spravodajský portál 24 časa napísal, že na Makarskej namerali silu vetra 191 kilometrov za hodinu.

Značné škody napáchal prírodný živel na množstve automobilov, na ktoré padali konáre, stromy i stĺpy alebo ktoré zasiahli kontajnery či iné veci unášané vetrom. K úhone prišiel rad okien a striech domov. Strechu napríklad víchor strhol kaviarni na pobreží v mestečku Dugi Rat, jeden človek sa pri tom ľahko zranil.

Pohroma aj v Taliansku

Obdobné počasie trápilo v sobotu aj Taliansko, kde v niektorých častiach vietor dosahoval v nárazoch rýchlosť 50 kilometrov za hodinu a vyžiadal si celkovo tri obete na životoch.

Talianska agentúra ANSA uviedla, že vietor zvalil múr na statku neďaleko mesta Frosinone v strednej časti Talianska. Pri tomto incidente zahynuli dvaja sedemdesiatnici. Televízia Rai News24 informovala, že v obci Guidonia neďaleko Ríma skonal vodič, na ktorého auto spadol strom. Pri Neapole zase padajúci strom zranil ženu a jej násťročnú dcéru.

Turecká nákladná loď Efe Murat pre silný vietor pri talianskom prístavnom meste Bari nabehla na plytčinu, pričom remorkéru sa ju pre rozbúrené more nepodarilo vyslobodiť.

Pre silný nárazový vietor bola tiež pozastavená trajektová doprava na talianske ostrovy Capri, Ischia aj Liparské ostrovy, kde pomerne neobvyklé sneženie zasiahlo na neobývanom ostrove Stromboli aj rovnomennú sopku.

Viac o téme: PočasieVíchorChorvátskoSplit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu