Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Hrozivá pravda o realitách: Ceny bytov atakujú rekord! Už o pár týždňov budú najdrahšie v histórii

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images/TASR - Dano Veselský)

BRATISLAVA - Bratislavský kraj sa momentálne ocitol v medziročnom rekorde ohľadom cien nehnuteľností. Tie dosahujú takmer kriticky vysoké hodnoty, ktorých strop sme dosiahli ešte v roku 2008. Momentálne nás od tohto stropu delí len zopár eur. So štatistikou prišla Národná banka Slovenska (NBS).

Štatistické informácie NBS hovoria o medziročnom náraste až 7,6 percent cien nehnuteľností na Slovensku. Koniec leta pritom naznačoval, že dôjde k stabilizovaniu cien. Záver roka však ukázal presný opak. Najviac zmien pocítia ale obyvatelia v Bratislavskom kraji, kde sa situácia zmenila najradikálnejšie. Cena za meter štvorcový tam totiž prekonala hranicu 2 000 eur.

Južný svah bratislavskej Koliby v okolí Podkolibskej ulici.
Zobraziť galériu (3)
Južný svah bratislavskej Koliby v okolí Podkolibskej ulici.  (Zdroj: TASR - Štefan Puškáš)

Prvé husle hrá zvyšovanie cien

Za hlavnú príčinu tohto dynamického nárastu cien je podľa štatistických informácií zodpovedné úmerné zvyšovanie cien bytov, a to takmer z dvoch tretín. Posledný štvrťrok počas roku 2018 sa priemerná cena bytov za meter štvorcový zvýšila o 60 eur. Z hľadiska medziročnej bázy ide o 9-percentný nárast.

Trochu číselných hodnôt

Z hľadiska výšky cien sú štatisticky najdrahšie jednoizbové byty. Za tieto majiteľ zaplatí viac ako 2000 eur za meter štvorcový. Dvojizbové byty dosahujú sumy 1920 eur za meter štvorcový, trojizbové sa zas dostali na úroveň "iba" 1658 eur za meter štvorcový, čím sa trojizbáky dostali na chvost tohto rebríčka. Štvorizbové byty dosiahli hodnotu 1696 eur a päťizbové zas 1836 eur za meter štvorcový.

Iné je to s domami, ktoré sa držia stabilne nižšie. Priemerná cena sa totiž pohybuje na úrovni 1787 eur, no výrazne nižšia je cenová šarža za domy, ktoré predstavujú výrazne nižších 1171 eur za meter štvorcový. Byty sú tak podľa NBS v priemere o viac ako polovicu drahšie ako domy.

Stavieb je málo

Ľudia, ktorí sa orientujú na reality sa zhodli, že pokračujúci trend výpredaja bytov zotrval aj v závere minulého roka. Novostavieb je totiž na Slovensku rekordne málo. V závere roka 2018 sa počet novostavieb dostal na úroveň rokov 2002 až 2005, kedy sa trh nachádzal iba vo fáze rozvíjania. Čo je však skeptické je fakt, že odborníci nerátajú ani s tým, že trend rastúcich cien by mohol skončiť, práve naopak. S klesajúcim počtom nových objektov predpokladajú, že nižších cien sa len tak skoro nedočkáme.

Na archívnej snímke z 26. júna 1984 výstavba sídliska Dvory v bratislavskej mestskej časti Petržalka.
Zobraziť galériu (3)
Na archívnej snímke z 26. júna 1984 výstavba sídliska Dvory v bratislavskej mestskej časti Petržalka.  (Zdroj: TASR - Štefan Petráš)

Odkláňame sa od zahraničného trendu

Medzi podporné stĺpy vysokých cien bytov sa zaradil aj fakt, že Slováci sa po roku 1989, kedy sa rozpredal štátny bytový fond, snažia nehnuteľnosť vlastniť oveľa viac, ako by o to usilovali v zahraničných krajinách. Nájomníci sa po tomto roku stali teda vlastníkmi. Nikde inde v západnej Európe sa takáto situácia neudiala a v Slovákoch tak zvýšila potrebu mať byt vo svojom vlastníctve. Potreba vlastniť sa stala základným faktorom, ktorý sa pričinil o nárast cien bytov ako takých.

Viac o téme: CenyBytyBratislava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu