Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Tatry v ohrození: Ľudia roky bojujú proti firme, ktorá má nové plány! Hrozba znečistenia ovzdušia

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Oliver Ondráš)

VEĽKÁ LOMNICA - Nemecká spoločnosť Schüle Slovakia, proti ktorej už roky bojujú občania Popradu, sa chystá rozšíriť svoje podnikanie. Na svete je Zámer na Výrobný areál Veľká Lomnica, v ktorom sa majú vyrábať odliatky tlakových liatín z ľahkých neželezných kovov a ich obrábanie a povrchová úprava. Občania sa aj teraz obávajú, že to bude mať vplyv na kvalitu ovzdušia.

V obytnej zóne v Poprade vyrástla pred 19 rokmi veľká zlievareň. Popradčania proti nej bojujú roky. Sťažujú sa na neznesiteľný hluk, znečistený vzduch a veľkú intenzitu dopravy. Okrem toho, pre fabriku klesli aj ceny nehnuteľností a v roku 2014 mali hodnotu okolo 100-tisíc eur. 

Konateľ spoločnosti Vladimír Omasta v roku 2014 pre Hospodárske noviny povedal, že má tridsiatku rôznych opatrení s cieľom znížiť nepriaznivé dopady výroby na okolie. „Zákonné limity sme vždy spĺňali a spĺňame ich aj teraz. Na vlastné náklady sa ich snažíme ešte viac znižovať,“  trvdil Omasta.

Katastrofa pre životné prostredie

Fabrika sa teraz svoje pôsobisko chystá rozšíriť aj do Veľkej Lomnice, s čím rovnako obyvatelia nesúhlasia. Proti zámeru podala odvolanie aj spoločnosť Legacy High Tatras s odôvodnením, že zámer môže mať negatívny dopad na kvalitu ovzdušia a cestovný ruch.

"Žiadame dotknuté orgány, aby zastavili konanie voči navrhovanej spoločnosti, ktorá je v rozpore so záujmami rozvoja cestovného ruchu, a zámer môže mať katastrofálne následky na životné prostredie a jeho okolie aj vo Vysokých Tatrách," píše sa v odvolaní.

Strach z ohrozenia životného prostredia nemajú len miestni, ale aj ľudia, ktorí chodia radi do Vysokých Tatier na dovolenky či rekreácie. "Takéto niečo nemá čo robiť v Tatrách. Obávam sa, že to bude mať negatívny dopad nielen na životné prostredie, ale aj na cestovný ruch," povedala Simona, ktorá doposiaľ uprednostňovala dovolenky práve na Slovensku.

Tatry v ohrození: Ľudia
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Oliver Ondráš)

O znečistení životného prostredia sa píše aj priamo v zámere. "Pri výkopových prácach počas výstavby dôjde k dočasnému zvýšeniu prašnosti spôsobenému činnosťou stavebných mechanizmov a nákladných áut. Súčasne dôjde aj k nárastu objemu výfukových splodín v ovzduší na mieste výstavby a na trase prístupových ciest. Tento vplyv výraznejšie nezhorší kvalitu ovzdušia, aj vzhľadom na kvalitnú veternosť v danej lokalite." V priemyselnom areáli je plánované osadenie veľkého zdroja znečisťovania ovzdušia pozostávajúceho z pecí na tavenie zliatin neželezných kovov. Pece budú spaľovať zemný plyn naftový. Počas prevádzky sa predpokladá, že do ovzdušia sa budú vylučovať znečisťujúce látky.

O vyjadrenie sme požiadali aj spoločnosť Schüle Slovakia, s.r.o., ktorá sa však k Veľkej Lomnici vôbec nevyjadrila, naopak, reagovala len na svoje pôsobenie v Poprade.

"Spoločnosť Schüle Slovakia, s.r.o. pôsobí v Poprade už 20 rokov. Pri spracovaní hliníka vždy využívala najmodernejšie technológie na svetovej úrovni, ktoré okrem produkcie špičkových komponentov pre automobilový priemysel, sú maximálne šetrené k životnému prostrediu. Naša spoločnosť dodržiava všetky zákonné limity týkajúce sa ochrany životného prostredia, vrátane kvality ovzdušia. Okrem toho realizuje množstvo opatrení, ktoré sú výrazne nad rámec zákonných povinností. Ako príklad môžeme uviesť výstavbu protihlukovej steny, ako ďalšie z opatrení, ktoré má za cieľ minimalizovať negatívny dopad výroby na obyvateľov Popradu," reagovala Michaela Dzurillová zo spoločnosti. 

Vo Vysokých Tatrách vypukol
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/Ján Kučkovský)

O reakciu sme požiadali aj starostu Veľkej Lomnice, aj Ministerstvo životného prostredia. "Posudzovanie vplyvov na životné prostredie v prípade priemyselného parku neprebieha na MŽP, ale na príslušnom okresnom úrade v Kežmarku," odpovedala Zuzana Onufer z odboru komunikácie ministerstva. Starosta Veľkej Lomnice sa nevyjadril.

Firma vznikla v roku 1999 a je dcérskou spoločnosťou nemeckého producenta hliníkových odliatkov Julius Schüle Druckguss GmbH Schwäbisch Gmünd. S výrobou presných hliníkových odliatkov, ktoré sa uplatňujú v hydraulických a pneumatických zariadeniach v elektrotechnickom a najmä v automobilovom priemysle, začali v Poprade na konci roka 1999.

Viac o téme: VzduchZávodZnečistenieVeľká Lomnica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu