Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Odborníci varujú: Pripravovaná novela zákona o cenách môže zvýšiť ceny potravín

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Poslanecká novela zákona o cenách z dielne koaličného Mosta-Híd by mohla v konečnom dôsledku zvýšiť ceny potravín a obmedziť ponúkaný sortiment. Obchodníci budú mať tendenciu vyrovnávať ceny porovnateľných tovarov, aby sa vyhli možnému finančnému postihu za nesplnenie ustanovení o maximálne dvojnásobnej obchodnej prirážke. Cieľom tohto návrhu je zvýhodniť neefektívnych výrobcov, povedali v pondelok novinárom zástupcovia advokátskej kancelárie Taylor Wessing, ktorá analýzu návrhu zákona vypracovala pre Slovenskú alianciu moderného obchodu.

"Návrh novely zákona nesleduje prospech spotrebiteľa a môže mať za následok jednak zvýšenie cien, a tiež obmedzenie sortimentu tovarov," povedal Peter Demčák z advokátskej kancelárie Taylor Wessing. Obchodné reťazce budú mať podľa neho tendenciu zvyšovať ceny, aby zvýšili rozsah obchodnej prirážky u porovnateľných výrobkov. Zároveň podľa neho môže prísť k obmedzeniu nákupu lokálnych tovarov, ktoré majú niekedy vyššie ceny ako dovozové.

Novela zákona vnesie podľa Demčáka neistotu aj do vzájomných obchodných vzťahov. Zavádza totiž pravidlá pre prípad, že je jeden z partnerov vo výhodnejšom hospodárskom postavení. "Porovnanie sa však robí vo vzťahu ku svojim konkurentom a nie ku svojim dodávateľom. Navyše zákon hovorí, že obchodníci sa musia určiť, ktorý z nich je vo výhodnejšom hospodárskom postavení," vysvetlil Demčák.

V porovnaní niektorých spoločností je ťažké povedať, kto je vo výhodnejšom postavení. Dodatočne môže kontrola skonštatovať, že firma nevyhodnotila situáciu správne a udelí pokutu. Zmenu zákona navrhla trojica poslancov Peter Antal, Irén Sárközy a Andrej Hrnčiar. Podľa predkladateľov je cieľom predloženého návrhu zákona nastaviť jasné pravidlá pre dohodovanie cien v prípade, ak jeden z účastníkov je vo výhodnejšom hospodárskom postavení. Právnu normu posunuli v utorok poslanci Národnej rady (NR) SR do druhého čítania. Účinnosť novely je navrhnutá od 1. marca 2019.

Viac o téme: PotravinyMaloobchodZvyšovanie cienPeter Demčák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu