Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Des na pultoch v našich obchodoch: Padla miliónová pokuta! Hrozivé zistenie o hovädzom mäse

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Januárové pokuty sa vyšplhali až do výšky 1 135 700 eur. Potravinovým inšpektorom sa naskytol pohľad na bielu, sivozelenú a sivočiernu pleseň na povrchu ovocia a zeleniny či trus hlodavcov pozdĺž všetkých spojov stien s podlahou pod a na paletách, pod regálmi a taktiež v regáloch, kde boli uložené suché potraviny.

Inšpektori Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR vykonali počas januára 3 320 úradných kontrol potravín rastlinného a živočíšneho pôvodu. Najviac sa zamerali na malé a stredné predajne.

Z uvedeného počtu bolo 255 kontrol s nedostatkom, celkovo bolo zistených 812 nedostatkov. Prekontrolovaných bolo 1 076 právnych subjektov a 1 737 prevádzok.

Nákup v potravinaćh
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

Padla miliónová pokuta

Uložených bolo 148 blokových pokút v celkovej výške 2 836 eur. Ďalšie nedostatky, ktoré boli zistené počas výkonu úradných kontrol, sa riešili v správnom konaní.

V sledovanom období nadobudlo právoplatnosť 98 správnych konaní. Pokuty boli uložené vo výške 1 135 700 eur. Priemerná pokuta v rámci právoplatných rozhodnutí predstavovala 11 588,77 eura, najvyššia právoplatná pokuta v tomto mesiaci predstavovala 1 000 000 eur.

Potraviny.
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

Odber vzoriek a popis niektorých nevyhovujúcich

Bolo odobratých 494 vzoriek potravín a surovín, z čoho boli k 13. februáru ukončené analýzy u 290 vzoriek. Požiadavkám legislatívy nevyhovelo 14 vzoriek, čo z množstva ukončených vzoriek predstavuje 4,8 percenta.

Hovädzie mäso, konkrétne predné plece z býka vykazovalo výrazné známky kazenia. Malo osliznutý povrch a cudziu vôňu.

Kvôli vzhľadu nevyhovelo ani hovädzie mäso delené (1,18 kg).

Údená bravčová krkovička mala na povrchu drobné kolónie bielych plesní. Jej povrch bol medzi svalovými snopcami lepkavý so začínajúcim mikrobiálnym rozkladom.

Z podobných dôvodov nevyhovelo ani údené bravčové karé. To malo na povrchu početný výskyt kolónií bielych a čiernych plesní.

Problémy boli aj s alkoholom. Okrem toho, že na etikete vína páľava chýbalo označenie s ŠKČ, obsahovalo menej alkoholu. Obal deklaroval 14,0 obj.%, no zistených bolo 13,04 obj.%.

Argentínske Chardonnay Reserve malo obsah alkoholu mimo povolenú toleranciu (13,5 obj.%, zistený 14,16 obj.%. Správa uvádza, že bol odhalený dvojaký obsah alkoholu. Na dolepke sa uvádzal údaj v štátnom jazyku 13,5 obj.%, no na originálnej etikete bolo 14,0 obj.%.

Na obale frankovky modrej absentovalo označenie alergénu, konkrétne oxidu siričitého.

Potraviny.
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

Zeleninový mix toscana (130 g) nevyhovel v označení pre neuvedenie názvu potraviny a pre chýbajúce označenie zoznamu zložiek v kodifikovanej podobe štátneho jazyka.

Pekánové orechy lúpané mali cudziu vôňu a nepríjemnú chuť výraznú po oxidácii.

Šošovica (500 g) mala vo svojom obsahu značný výskyt úlomkov šošovice a cudzích anorganických prímesí (kamienky, hlina) a cudzích organických prímesí (semená iných rastlín) v množstve 0,39 percenta.

Hrozienková pasta obsahovala nadlimitné množstvo Ochratoxínu A (nameraná hodnota bola 13,02, pričom maximum je 10,00).

Potraviny.
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

Najhoršiu kvalitu vykázali jablká a mandarínky 

Inšpektori v januári prekontrolovali aj 65 737,49 kg čerstvého ovocia a zeleniny, z čoho 401,15 kg nevyhovelo požiadavkám osobitných noriem alebo všeobecnej norme.

Ukázalo sa, že v najhoršej kvalite boli mandarínky, jablká, hrozno stolové, rajčiaky, kapusta paprika.

Právoplatným rozhodnutím boli ukončené tri správne konania. Pokuty boli uložené vo výške 4 650 eur. Najtučnejšia padla v Poprade (3 500 eur).

Viac o téme: KontrolaPotravinyŠVPS SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu