Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Švagerko je vinný z jazdy pod vplyvom alkoholu: Mastná pokuta a zákaz šoférovať

Jozef Švagerko
Jozef Švagerko (Zdroj: TASR/Adriána Hudecová)

POPRAD - Primátor mesta Poprad Jozef Švagerko je vinný z trestného činu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky. Rozhodol o tom sudca Okresného súdu v Poprade a uložil mu peňažný trest vo výške 2500 eur a zákaz činnosti viesť motorové vozidlo po dobu 30 mesiacov. Primátor sa voči rozhodnutiu odvolá na krajskom súde.

Švagerko ešte v polovici augusta minulého roku šoféroval svoje auto pod vplyvom alkoholu. Pri kontrole ho zastavila policajná hliadka, ktorá mu v dychu namerala viac ako jedno promile. "Teda vykonával v stave vylučujúcom spôsobilosť, ktorý si privodil požitím návykovej látky, činnosť, pri ktorej by mohol ohroziť život alebo zdravie ľudí alebo spôsobiť značnú škodu na majetku," uviedol v rozsudku sudca.

Svoje rozhodnutie odôvodnil tým, že výsledky dychových skúšok aj odber krvi potvrdili, že obžalovaný mal v čase jazdy nad jedno promile alkoholu. "Vykonaným dokazovaním súd mal preukázané, že obžalovaný svojím konaním naplnil pojmové znaky prečinu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky, čím porušil záujem na ochrane života, zdravia a majetku," dodal sudca.

Pri dychovej skúške policajti namerali Švagerkovi 0,66 miligramu alkoholu na liter vydychovaného vzduchu, čo je takmer 1,4 promile. Primátor tento výsledok odôvodnil tým, že večer predtým pil, málo spal a jedol, pomalšie odbúravanie alkoholu pripísal cukrovke, na ktorú sa lieči niekoľko rokov. Vo svojej výpovedi pred súdom v októbri uviedol, že sa necíti byť vinný. 

Podkladom pre podanie obžaloby boli vykonané dychové skúšky a odber krvi, tiež výsluchy svedkov – členov policajnej hliadky, ktorá primátora v ten deň zastavila, a znalecké posudky dvoch znalcov. Na minulotýždňovom pojednávaní vypovedali obaja policajní príslušníci a tiež jeden zo znalcov. Obhajoba žiadala predvolať aj druhého zo znalcov a tiež pracovníka, ktorý Švagerkovi odoberal krv. Túto požiadavku sudca zamietol. 

"Hlavná výhrada je právo na spravodlivý proces, rovnosť zbraní, každý má právo na spravodlivý proces a na vykonané dôkazy v jeho prospech aj v jeho neprospech. Obidva znalecké posudky spochybňujú množstvo alkoholu a oba hovoria o hodnote 0,95 promile a vyššie, takže ide o pochybnosti v prospech obvineného," zdôvodnil právny zástupca primátora Tibor Bašista rozhodnutie odvolať sa na Krajskom súde v Prešove. To potvrdil v telefonickom rozhovore aj samotný Švagerko, viac sa ku kauze vyjadrovať nechcel. Možnosť odvolať sa po vynesení rozsudku nevylúčil ani prokurátor, ktorý si na rozhodnutie ponechal lehotu 15 dní.
 

Viac o téme: AlkoholSúd Jozef Švagerko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu