Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Voľby v Poprade spejú do súboja Danko versus Beljajev

Kandidát na primátora mesta Poprad Anton Danko
Kandidát na primátora mesta Poprad Anton Danko (Zdroj: TASR/Oliver Ondráš)

Poprad s napätím očakáva výsledok volieb primátora, kde sa podľa všetkého rozhodne medzi kontroverzným trojnásobným primátorom Antonom Dankom a vplyvným biznismanom Alexejom Beljajevom. Prieskumy sa už síce zverejňovať nemôžu, ale popradské kaviarenské tamtami sa zhodujú, že v konečnej fáze sa rozhodne medzi Dankom a Beljajevom. Vo väčšine zverejnených prieskumov bol na druhom mieste po Dankovi práve Beljajev.

Favoritom je Anton Danko

Bývalý trojnásobný primátor mesta pod Tatrami viedol vo všetkých zverejnených prieskumoch verejnej mienky. Dankovi tak podľa všetkého veľmi neprekážajú ani jeho aféry z minulosti, kedy musel vysvetľovať pôvod svojho nemalého majetku a ani "účasť" v spise Gorila. Tam sa ocitol ako jediný primátor z celého Slovenska. Poprad je momentálne zaplavený billboardmi a citilightmi Antona Danka, kde občanom oznamuje, že "Je čas sa vrátiť medzi najlepších".

Vo veľkej televíznej diskusii, ktorú v Poprade robila televízia TA3 sa Danko ako jediný z relevantných uchádzačov o post šéfa mesta nezúčastnil. Tesne pred vysielaním oznámil, že je chorý. Mnohí znalci popradského prostredia to vzápätí označili za dôkaz toho, že bývalý primátor si je istý svojimi voličmi a nechce sa zbytočne nechať konfrontovať s nepríjemnými otázkami.

Súčasný primátor Švagerko už odstúpil z boja

Minulý týždeň odstúpil z boja súčasný primátor Švagerko. Pred štyrmi rokmi práve Švagerko dokázal Danka poraziť, ale v týchto voľbách podľa všetkého nemal šancu uspieť. Švagerko je považovaný za veľkého odporcu Antona Danka. V Poprade sa dnes špekuluje najmä o tom, ako sa rozhodnú dvaja zvyšní relevantní kandidáti Igor Wzoš a Ondrej Kavka. Obaja mali v prieskumoch porovnateľné, alebo mierne horšie šance ako Beljajev. A obaja sa vyhraňujú voči Dankovi. Posledný kandidát, ktorý sa v prieskumoch umiestňoval v prvej 5-tke je mladý Peter Dujava, ktorý sa ale podľa všeobecnej zhody nemieni za žiadnych okolností kandidatúry vzdať.

V Poprade sú mnohí presvedčení, že počet voličov, ktorí nechcú návrat Antona Danka je vyšší, ako počet jeho priaznivcov. Na sociálnych sieťach sa už objavilo množstvo výziev, aby sa hlasy odmietajúce Dankov návrat netrieštili.

Beljajev tvrdí, že musia rozhodnúť ľudia

Vplyvný biznisman verejne odmietol akékoľvek zákulisné dohody a konzistentne tvrdí, že voľby musia rozhodnúť ľudia a nie dohody. V kampani vsadil na osobné stretnutia s ľuďmi a používa hlavné heslo Poprad je poklad. V posledných dňoch pridal aj ďalšie, kde tvrdí, že Poprad bude vzorom Slovenska.

Spolumajiteľ popradskej Tatravagónky tiež pomerne masívne komunikuje cez sociálne siete a problémovú mestskú časť Matejovce, ktorá bojuje s rómskym problémom navštívil na rozdiel od iných kandidátov niekoľko krát. V televíznej diskusii na TA3 sa obul do politickej reprezentácie Popradu v posledných 15 rokoch a vyčerpanú sumu 200 tisíc eur z eurofondov označil za fiasko. Týmto konštatovaním Beljajev podľa všetkého mieril práve na Antona Danka a pripomenul, že okolité mestá a obce dokázali v tom istom období vyčerpať milióny eur z európskych fondov.

Kto platí predvolebné kampane?

Miestny týždenník Popradsko v poslednom čísle priniesol konštatovanie, že najprehľadnejšie financovanie kampane má Alexej Beljajev. Ten už na začiatku vyhlásil, že na transparentný účet prevedie z osobného účtu sumu 70 000 eur a tú použije na kampaň. Financovanie iných kampaní nie je podľa Popradska také transparentné. Anton Danko napríklad do konca októbra deklaroval cez transparentný účet iba sumu 8 000 a mnohí sa pýtajú, z čoho teda platí napríklad obrovské množstvo billboardov a citilightov, ktorých je plné mesto.

Viac o téme: Anton DankoAlexej Beljajev
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu