Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

FOTO Mimoriadna situácia po veternej smršti v Lekárovciach: Pomáhajú vojaci, na mieste zasadá vláda

Víchor bral strechy a poškodil aj rozvody. Zobraziť galériu (9)
Víchor bral strechy a poškodil aj rozvody. (Zdroj: HaZZ)

SOBRANCE – V obci Lekárovce, okres Sobrance, dnes odstraňujú následky a veľké škody, ktoré spôsobila včerajšia veterná smršť. Ako dnes ráno informoval starosta Milan Örmezey, v obci je vyhlásená mimoriadna situácia a zatiaľ sumarizujú rozsah škôd a začínajú s odstraňovaním následkov.

„Od včera nám pomáhajú hasiči zo Sobraniec, Michaloviec a naši dobrovoľní hasiči. O pomoc sme požiadali aj armádu. Víchrica poškodila, alebo celkom strhla strechy na približne tridsiatich objektoch. Občanom poskytneme fólie na dočasne prekrytie rodinných domov,“ povedal dnes ráno v telefonickom rozhovore starosta Örmezey. Doložil, že občania si musia pomôcť aj sami, lepšie budú na tom ľudia, ktorí majú dom poistený.

FOTO Mimoriadna situácia po
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: HaZZ)

Podľa vyjadrenia starostu silný víchor zobral strechy, vyvracal stromy a poškodil aj rozvody. Škody na majetku utrpela aj obec, keď vietor strhol strechu na kultúrnom dome a ďalších objektoch. 

FOTO Mimoriadna situácia po
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: HaZZ)

Následky veternej smršte v obci Lekárovce v Sobranskom okrese pomáhajú odstraňovať aj vojaci z 22. mechanizovaného práporu Michalovce. "Na základe požiadavky krízového štábu Okresného úradu Sobrance bolo do obce nasadených 40 profesionálnych vojakov aj s technikou," informovala hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Danka Capáková. Ako podotkla, Ozbrojené sily SR sú na pomoc občanom v rámci domáceho krízového manažmentu pripravené nepretržite. 

FOTO Mimoriadna situácia po
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: HaZZ)

Vláda zasadá v Lekárovciach

Vláda musí nájsť spôsob, ako pomôcť obci a občanom Lekároviec v Sobranskom okrese, ktorou sa v stredu (3.10.) prehnala veterná smršť. Priamo v dedine, kam presunuli výjazdové rokovanie vlády naplánované v Sobranciach, to pre médiá uviedol premiér Peter Pellegrini (Smer-SD).

Vláda presunula rokovanie do Lekároviec kvôli mimoriadnej situácii

"Je to obrovské nešťastie. Ukazuje sa, že ostatné obce v okolí neboli vôbec postihnuté touto veternou smršťou. Tých striech je tu potrhaných obrovské množstvo," opísal situáciu predseda vlády s tým, že v dedine je aj množstvo popadaných stromov. Na mieste zasahujú vojaci i hasiči.

FOTO Mimoriadna situácia po
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR - Milan Kapusta)

"Myslím si, že musíme my ako vláda počas rokovania prijať určité opatrenia, aby sme okamžite pomohli obci, ale hlavne musíme nájsť spôsob, ako pomôcť okamžite aj občanom, pretože sme v období, keď dnes síce svieti slnko, ale pred zimou a jeseňou nemôžeme nechať ľudí bez strechy nad hlavou a je preto potrebné nájsť nejaký spôsob, aby okamžite mohli začať práce," zdôraznil Pellegrini.

Pellegrini v Lekárovciach

Doplnil, že aj z tohto dôvodu sa ráno rozhodol a po dohode s ministrami presunuli rokovanie vlády priamo do postihnutej obce. "Pretože by nebolo vhodné, aby sme slávnostne zasadali v Sobranciach a pritom tu v tejto obci sa stalo takéto nešťastie," vysvetlil.

Pellegrini: Vláda okamžite vyčleňuje pre obec Lekárovce sumu do 500 000 eur

FOTO Mimoriadna situácia po
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR - Milan Kapusta)

Ministerka vnútra SR Denisa Saková (Smer-SD) uviedla, že v tejto súvislosti bol zriadený mimoriadny štáb a bola vyhlásená aj mimoriadna situácia. "Odnieslo približne 30 striech," spresnila s tým, že najviac poškodená je tá na obecnom a kultúrnom dome.

Saková v Lekárovciach

FOTO Mimoriadna situácia po
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: FB/Denisa Saková)

Na pomoc prišla podľa jej ďalších slov 2. mechanizovaná brigáda a hasiči, na ceste je aj technika Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru z Humenného, aby pomocou žeriavu odstránili všetky plechové strechy, ktoré popadali z budov.

FOTO Mimoriadna situácia po
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR - Milan Kapusta)

FOTO Mimoriadna situácia po
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: FB/Denisa Saková)

Vláda pomôže obci, schválila akčný plán 

„Poškodených bolo viac ako tridsať domov ako aj majetok obce, napríklad miestny kultúrny dom, či obecná bytovka. To si vyžaduje našu pozornosť a obci poskytneme pomoc,“ uviedol Pellegrini po rokovaní vlády.

Ako informoval, na odstraňovanie následkov škôd vytvorí vláda rezervu krízového fondu do 500 000 eur, pričom obci 300 000 eur poskytne v čo najkratšom čase. „Z rezervy predsedu vlády po dohode so starostom bude riešiť aj individuálne potreby v prípade, že sa niekto ocitne v zložitej sociálnej situácii a nebude schopný z vlastných prostriedkov odstrániť škody,“ povedal Pellegrini. V obci je vyhlásená mimoriadna situácia, takže záchranné práce uhradia zo štátneho rozpočtu.

Vláda prerokovala plnenie Akčného plánu rozvoja okresu Sobrance a schválila jeho aktualizáciu. Pellegrini informoval, že schválila aj regionálnu pomoc pre mesto a obce okresu Sobrance vo výške 1 150 000 eur. Mesto Sobrance dostane 50 000 eur na rekonštrukcie miestnych komunikácií. Viac o 21 000 eur dostane mesto aj na rekonštrukciu športového areálu oproti plánovanej sume 53 000 eur.

Z podpory vlády sa má realizovať aj modernizácia tepelného hospodárstva v Sobranciach. Podľa Pellegriniho hoci zo začiatku viazlo čerpanie prostriedkov zo štrukturálnych fondov aj z regionálnej pomoci, situácia sa v posledných dvoch rokoch obracia k lepšiemu a očakáva, že čerpanie bude v nasledujúcom období ešte rýchlejšie. Doložil, že miera nezamestnanosti sa výrazne znížila a je presvedčený, že ak sa zdynamizuje realizácia akčného plánu, výsledky budú ešte lepšie.

Aj podľa podpredsedu vlády Richarda Rašiho sa napĺňanie Akčného plánu rozbiehalo pomaly, no teraz naberá na dynamike. Z európskych prostriedkov do roku 2020 môžu subjekty z okresu Sobrance čerpať 32 miliónov eur a 2,5 milióna eur môžu dostať ako regionálny príspevok okrem dnes schváleného. Doteraz boli predložené projekty na čerpanie európskych peňazí vo výške vyše šesť miliónov eur. Za dva roky klesla nezamestnanosť v okrese a vzniklo viac ako 350 nových pracovných miest.

Ako uviedol Raši, dnes schválená regionálna pomoc nesúvisí s akčným plánom, ale je určená na riešenie akútnych situácií a potrieb, ako je napríklad oprava miestnych komunikácií, kultúrnych domov, materských a základných škôl, na podporu lokálnych cirkví a podporu regionálneho folklórneho umenia a tradičných remesiel. Projekty, ktoré budú podporené, navrhli starostovia obcí.

Podľa Rašiho predseda akčného výboru vládu ubezpečil, že aktualizovaný akčný plán je reálny a mali by ho splniť v plánovanom období vo finančnom vyjadrení. Raši doložil, že sa neočakáva príchod veľkého investora, ktorý by vytvoril niekoľko sto nových pracovných miest, vláda však chce podporovať už existujúce podnikateľské subjekty ako aj vznik nových malých a stredných podnikateľských subjektov. Lokálne samosprávy rozhodujú, koho podporiť. Vláda chce podporiť aj obce, ktoré môžu zriaďovať sociálne podniky.

Miera nezamestnanosti v decembri 2015 v okrese Sobrance dosahovala 18,4 percenta. Ku koncu augusta roku 2018 klesla na 10,87 percenta s podporou regionálneho príspevku a čerpaním zdrojov Európskych a investičných fondov.

Viac o téme: Veterná smršťSobranceLekárovce
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu