Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

VIDEO Veterná smršť v Lekárovciach: Poškodených domov pribúda, opravy za pol milióna

Obcou Lekárovce sa prehnala veterná smršť. Škody sú však väčšie ako predpokladali. Zobraziť galériu (5)
Obcou Lekárovce sa prehnala veterná smršť. Škody sú však väčšie ako predpokladali. (Zdroj: TASR - Milan Kapusta)

LEKÁROVCE – Obec Lekárovce pred pár dňami zasiahla veterná smršť, ktorá za sebou zanechala obrovské škody. Poškodených objektov v obci Lekárovce v Sobranskom okrese je však viac, ako sa predpokladalo. Vyplýva to z rokovania štábu, ktorého členovia zmapovali dedinu.

Pôvodne sa hovorilo o poškodení viac ako 30 domov a rôznych objektov. Ako informoval prednosta Okresného úradu v Sobranciach Boleslav Lešo, doteraz zistili, že vietor celkom strhol strechu z 11 rodinných domov, piatich firemných budov a ôsmich verejných objektov, ktoré sú v majetku obce, ale aj 16 stodôl.

Desiatky poškodených domov

Čiastočne strhnutú krytinu evidujú aj na osembytovke. „Stredne ťažko poškodených rodinných domov je 20 a ľahko poškodených 60,“ doplnil s tým, že až teraz môžu konštatovať, že smršť sa zaobišla bez úrazov. Doplnil, že v pondelok bude v obci jej následky odstraňovať ešte desať vojakov.

VIDEO Veterná smršť v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR - Milan Kapusta)

V Lekárovciach po veternej smršti vyhlásili mimoriadnu situáciu. Vo štvrtok v nej aj z tohto dôvodu zasadala vláda, ktorej rokovanie bolo naplánované v okresnom meste Sobrance. Tá rozhodla, že obec Lekárovce bude mať k dispozícii 500-tisíc eur na úhradu škôd.

Obcou Lekárovce sa prehnala
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR - Milan Kapusta)

Premiér Peter Pellegrini tiež povedal, že z rezervy predsedu vlády je ochotný po dohode so starostom riešiť aj individuálne potreby občanov v prípade, že sa niekto dostane do zložitej sociálnej situácie, a to ak nemá poistený majetok, respektíve je v takej sociálnej situácii, že si nebude môcť dovoliť opraviť škody z vlastných prostriedkov.

VIDEO Veterná smršť v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FB/Denisa Saková)

Vietor bol pravdepodobne vyvolaný tornádom 

Vietor bol s vysokou pravdepodobnosťou vyvolaný tornádom. Slovenský hydrometeorologický ústav o tom informuje na sociálnej sieti. „Na základe predbežnej analýzy údajov z meteorologických radarov môžeme jednoznačne potvrdiť, že v stredu sa vo Východoslovenskej nížine vyskytla supercelárna búrka, ktorá postupovala v smere od severozápadu na juhovýchod (v línii Michalovce – Čečehov - Iňačovce - Lekárovce),“ uvádza SHMÚ na sociálnej sieti s tým, že priniesla krúpy s priemerom do dvoch centimetrov.

Obcou Lekárovce sa prehnala
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR - Milan Kapusta)

V obci Lekárovce vietor spôsobil veľké škody. „Čoraz viac indícií naznačuje, že s vysokou pravdepodobnosťou bol vyvolaný tornádom,“ informujú meteorológovia s odkazom na radarové dáta, lokálnosť škôd či dostupný videozáznam. Ako ďalej uvádzajú, podľa predbežného hodnotenia v pásme zasiahnutom tornádom je vysoká pravdepodobnosť, že vietor presiahol v nárazoch rýchlosť 75 kilometrov za hodinu. „Avšak spresnenie maximálnej rýchlosti vetra bude predmetom ďalšej analýzy,“ doplnili s tým, že akékoľvek ďalšie informácie o jave a charaktere spôsobených škôd im pri nej veľmi pomôžu.

Následkom silného vetra spadlo v obci Lekárovce viacero stromov a bolo poškodených viac ako 30 domov a rôznych objektov. V dedine vyhlásili mimoriadnu situáciu. Vo štvrtok v nej aj z tohto dôvodu zasadala vláda, ktorej rokovanie bolo naplánované v okresnom meste Sobrance. Tá rozhodla, že obec Lekárovce bude mať k dispozícii 500.000 eur na úhradu škôd.

Viac o téme: TornádoVeterná smršťLekárovce
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu