Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ďalšie výjazdové zasadanie vlády: Rožňavskému okresu poskytne navyše 1,3 milióna eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR – Roman Hanc)

ROŽŇAVA - Vláda na dnešnom výjazdovom rokovaní v Rožňave schválila uvoľnenie 1,3 milióna eur z kapitoly Všeobecnej pokladničnej správy pre samosprávy obcí a ďalšie subjekty okresu nad rámec regionálneho príspevku. Po skončení rokovania to na tlačovej besede uviedol premiér Peter Pellegrini.

Z tejto sumy dostane Rožňava 300 000 eur na revitalizáciu Póschovej záhrady. Ostatné prostriedky sú určené pre obce a mestá na opravy a rekonštrukcie rôznych objektov, miestne komunikácie alebo zlepšenie poskytovaných služieb. „Sme optimistickí. V okrese Rožňava sa výrazne znížila nezamestnanosť, pribudli stovky nových pracovných miest. Plnia sa aj zámery v oblasti využívania zdrojov z európskych peňazí, keď sa podarilo zazmluvniť viac ako plánovaných 54 miliónov eur,“ povedal Pellegrini.

Akčný plán rozvoja okresu Rožňava schválila vláda na výjazdovom rokovaní v septembri 2016 a odvtedy bol dvakrát aktualizovaný. Okres Rožňava bol zaradený medzi menej rozvinuté aj vzhľadom na mieru nezamestnanosti, ktorá v auguste 2016 dosahovala 20,73 percenta. Podľa akčného plánu mala do roku 2020 miera nezamestnanosti klesnúť na 16,1 percenta. Ako však informoval minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter, miera nezamestnanosti v Rožňavskom okrese klesla už k 30. septembru 2018 na 14,07 percenta, pričom za uplynulé dva roky vzniklo realizáciou opatrení akčného plánu 2 503 pracovných miest.

Doložil, že venovali zvýšenú pozornosť vzdelávaniu a rekvalifikácii nezamestnaných. Ako príklad uviedol, že rôzne kvalifikačné kurzy absolvovalo okolo 700 Rómov. Kritizoval, že niektorí kvalifikovaní Rómovia s praxou nemajú prácu, lebo zamestnávatelia ich odmietajú. Zdôraznil, že v tomto smere musíme začať vzdelávať nielen rómsku menšinu, ale aj majoritnú spoločnosť vrátane podnikateľov.

Na realizáciu akčného plánu sa má do roku 2020 vynaložiť 114 miliónov eur, z toho 54,4 milióna z Európskych štrukturálnych a investičných fondov (EŠIF), pričom v súčasnosti už majú subjekty na svoje projekty uzavreté zmluvy v celkovom objeme vyše 65 miliónov eur. Ide o projekty napríklad z oblastí sociálnej a zdravotníckej infraštruktúry, predprimárneho a primárneho vzdelávania, lesného hospodárstva a environmentálnej oblasti, agrosektora, zavádzania nových technológií.

Na obdobie rokov 2016 až 2020 vláda schválila okresu regionálny príspevok 4,66 milióna eur, ktorý sa má čerpať etapovite v jednotlivých rokoch. K 15. októbru 2018 dostal okres Rožňava regionálny príspevok 561 309 eur. V hodnotenom období bolo podaných 15 žiadostí o regionálny príspevok s financovaním do roku 2018 v objeme vyše 1,5 milióna eur, pričom z predložených bolo deväť zazmluvnených v hodnote 1,2 milióna eur.

Vláda vyčlenila peniaze pre Tatry aj na ochranu pred morom ošípaných

Vláda počas utorkového (23.10.) večerného výjazdového rokovania v Tatranskej Javorine vyčlenila spolu 7,65 milióna eur. Najviac peňazí pôjde na opatrenia zabraňujúce šíreniu moru ošípaných, ďalej na riešenie situácie zvýšeného pohybu medveďov vo Vysokých Tatrách či na odstránenie škôd spôsobených prírodnými živlami. Počas stredajšieho rokovania vlády v Rožňave o tom na tlačovej konferencii informoval premiér Peter Pellegrini (Smer-SD).

Na opatrenia týkajúce sa zabráneniu šírenia moru ošípaných vyčlenil vládny kabinet sumu 6,2 milióna eur. "To znamená špeciálny program z dielne ministerstva pôdohospodárstva," povedal Pellegrini, ktorý ako dôvod uviedol kritickú situáciu výskyty moru ošípaných v okolitých krajinách a vážne riziko preniknutia na Slovensko. "Pôjde aj o špeciálne opatrenia pre poľovnícke združenia, či už technické, organizačno-technické zabezpečenie, ale aj úhradu nákladov, ktoré budú vyplývať z povinného odchytu a lovu pravdepodobne ohrozenej zveri," dodal.

Vláda sa v utorok zaoberala aj problematickou situáciou v meste Vysoké Tatry, ktorá sa týka zvýšeného pohybu medveďov v jeho častiach. "Vláda vyšla v ústrety požiadavke primátora a vyčlenila 800.000 eur," povedal s tým, že peniaze sú určené na dobudovanie špeciálnych odpadkových zberných miest a prístupových komunikácií k nim.

Vládny kabinet zároveň vyčlenil 300.000 eur na sanovanie škôd v katastri obce Tatranská Javorina súvisiace so zosuvom svahu po júlových povodniach. "Ďalších 300.000 eur sme vyčlenili na odstránenie akýchkoľvek škôd, ktoré vznikli živlami v celom národnom parku," dodal Pellegrini. Sumou 50.000 prispeje vládny kabinet obci Tatranská Javorina. Peniaze pôjdu na obstaranie traktora s príslušenstvom, ktorý má slúžiť na výkon zimnej a letnej údržby.

Laššáková kritizovala rekonštrukciu Krásnej Hôrky

Ministerka kultúry Ľubica Laššáková na tlačovej besede po výjazdovom zasadaní vlády v Rožňave kritizovala doterajšiu rekonštrukciu hradu Krásna Hôrka, ktorý vyhorel pred šiestimi rokmi. „Stav rekonštrukcie hradu bol neutešený a neteší nás ani doteraz. Urobíme všetko pre to, aby sa stav zmenil,“ povedala Laššáková. Z poistky dostal hrad na rekonštrukciu sedem miliónov eur, z nich 5,5 milióna eur už bolo preinvestovaných. Od požiaru boli vykonané sanácie havarijného stavu objektu, jeho stabilizácia vrátane dočasného zastrešenia. Neskôr hrad dostal novú škridlovú strechu. Bol reštaurovaný rozsiahly zbierkový fond poškodený požiarom, rekonštruované boli fresky hradnej kaplnky.

Ministerka poukázala na skutočnosť, že neexistoval harmonogram rekonštrukcie hradu a zmluva s projektantom je momentálne predmetom súdneho sporu, neexistoval akčný plán ďalších krokov, neexistovala štúdia vplyvov rekonštrukcie na životné prostredie. Informovala, že oslovili projektového manažéra MH Invest, pracuje sa na projektovom pláne aj s termínmi a komunikujú so všetkými zainteresovanými vrátane samosprávy, aj dotknutými občanmi, čo považuje za dobrý krok.

Do projektov rekonštrukcie zainteresovali študentov a pedagógov zo Slovenskej technickej univerzity. Neprezradila, koľko bude stáť oprava, ale uviedla, že pôjde o desiatky miliónov eur. Doložila, že v najbližších dňoch pripraví ministerstvo do vlády materiál a potom bude známe aj konkrétne číslo, ktoré dnes ešte nezverejní.

Podľa Laššákovej sa prioritne budú venovať podhradiu, dolnému a strednému hradu. Podotkla, že na hornom hrade ešte pokračuje archeologický prieskum. Podľa jej vyjadrenia hrad sa bude opravovať a sprístupňovať po častiach. Vo februári 2019 by mala byť k dispozícii projektová dokumentácia na stavebné povolenie a o mesiac by mohlo byť vypísané výberové konanie na zhotoviteľa. Ak všetko dobre pôjde, tak na jeseň 2019 by sa mohli začať stavebné práce na obnove Krásnej Hôrky. Vyjadrila sa, že jej predchodcovia stratili šesť rokov. Premiér Peter Pellegrini v tejto súvislosti povedal, že ministerka má za úlohu rekonštrukciu zdynamizovať.

Viac o téme: VládaRožňavaVýjazdové zasadnutie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu