Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Zdravotným sestrám od nového roku výrazne stúpnu platy: Pozrite sa, o koľko si polepšia!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstockphotos)

BRATISLAVA - Platy slovenských zdravotných sestier v budúcom roku porastú až do výšky 16 percent. Počíta s tým návrh rozpočtu pre zdravotníctvo na rok 2019, na ktorom sa dohodli ministerstvá financií (MF) a zdravotníctva (MZ). Podľa tohto návrhu by mal mať rezort k dispozícii rozpočet vo výške 5,2 miliardy eur. Financie by mali poslúžiť okrem zvýšenia platov zdravotníckeho personálu aj na rekonštrukcie, zdravotnícku techniku, skríningy či na odvrátiteľné úmrtia. Informovali o tom na tlačovej konferencii minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) a ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD).

Pacienti bijú na poplach: Kríza v zdravotníctve, z nemocnice na Kramároch odchádzajú lekári

"Sestra - špecialistka bude mať zvýšenie platu až o 16 percent od 1. januára 2019. V čistom by jej na výplatnú pásku malo pribudnúť zhruba od 100 do 130 eur. Na platy zdravotníckeho personálu pôjde viac o 200 miliónov eur. V diskusii o zvyšovaní miezd mieni MZ s MF naďalej rokovať," uviedla Kalavská. Tá si podľa jej slov uvedomuje, že "veľkým problémom zdravotníctva je personálne obsadenie"

Preto sa MZ rozhodlo veľký objem finančných prostriedkov dať na zvýšenie platov v sektore zdravotníctva. "Našou prvou intenciou bolo pozrieť sa na mzdy zdravotníckych pracovníkov a tu sme našli dohodu s MF, že dôjde k najvyššiemu celoplošnému zvýšeniu miezd najmä stredného zdravotného personálu, sestier, pôrodných asistentiek a sanitárov," priblížila Kalavská. "Tu by malo dôjsť k zvýšeniu o desať percent na tarife," prisľúbila.

Snahou MZ podľa ministerky nie je len zastabilizovať personál v ústavných zariadeniach a ambulanciách, ale tiež "dohnať investičný dlh, ktorý bol v slovenských nemocniciach". Šéfka rezortu zdravotníctva chce využiť tieto kapitálové výdavky na lepšie vybavenie nemocníc, na obnovu prístrojovej techniky a tiež na obnovu a rekonštrukcie zdravotníckych zariadení.

Andrea Kalavská
Zobraziť galériu (2)
Andrea Kalavská  (Zdroj: SITA/Jakub Julény)

Finančné prostriedky by sa podľa Kalavskej mali použiť aj na prevenciu odvrátiteľných úmrtí. "S týmito peniazmi budeme pracovať, aby sme mohli spustiť skríningové programy, prevenciu, aby sme zakročili v počiatočných štádiách ochorenia, keď nás to aj menej stojí a efekt liečby je oveľa vyšší," vysvetlila Kalavská. Upraviť by sa malo aj dofinancovanie ambulantných pohotovostných služieb, urgentných príjmov a záchrannej zdravotnej služby.

"Prvýkrát v histórii bude mať zdravotníctvo k dispozícii financie v sume 5,2 miliardy eur. Mám na mysli prostriedky, ktoré sú v systéme verejného zdravotníctva, zdravotné poistenie, ale aj celkové prostriedky, ktoré sú predmetom transferu do kapitoly rozpočtu ministerstva zdravotníctva," uviedol podpredseda vlády SR a minister Kažimír.

Podľa šéfa rezortu financií tak ide "o najväčší rozpočtovaný medziročný rast výdavkov pre sektor zdravotníctva medzi rokmi 2018 a 2019, to znamená, medzi rozpočtom tohto roku a plánom na budúci rok". "Rozdiel je vyše 300 miliónov eur. Plánujeme nárast výdavkov v objeme 6,2 percenta medzi rokmi 2018 a 2019," priblížil Kažimír.

MF zvyšuje aj prostriedky, ktoré majú ísť na rekonštrukciu a investície vo výške 100 miliónov eur. "Po konzultáciách sa dohodlo, že MF nahradí percento platby štátu určením pevnej sumy platby štátu za poistencov štátu, ktorá bude ustanovená zákonom o štátnom rozpočte za príslušný rozpočtový rok. Základom na určenie takejto sumy bude verifikovaná báza, overená v danom prípade pre rok 2019," uviedol podpredseda vlády. Podľa jeho slov "vychádzalo MF z jasne overených výdavkov na verejné zdravotníctvo pre rok 2017". Návrh rozpočtu chce šéf rezortu hospodárstva predložiť vláde SR na rokovanie 10. októbra.

Viac o téme: ZdravotníctvoSestryPlatyZdravotné sestry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu