Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

FOTO V slovenských nemocniciach pribudne vyše 8 000 nových postelí

V slovenských nemocniciach pribudne nové postele Zobraziť galériu (5)
V slovenských nemocniciach pribudne nové postele (Zdroj: SITA/Braňo Bibel)

BRATISLAVA - V slovenských nemocniciach pribudne vyše 8 000 nových postelí. Na pondelkovej tlačovej besede o tom informovali ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská a predseda vlády Peter Pellegrini. Prvých 70 postelí priviezli do Nemocnice sv. Cyrila a Metoda v Petržalke.

Podľa Kalavskej sa najskôr všetkých nemocníc spýtali, koľko nových postelí potrebujú. Konkrétne budú štyri druhy postelí. V pondelok do petržalskej nemocnice dodali ich najnižšiu triedu. Všetky obsahujú aj antidekubitárne matrace, takže už nebudú potrebné špeciálne podložky, uviedla šéfka rezortu zdravotníctva. Staré postele, ktoré obnovia, darujú sociálnym zariadeniam, kde je o ne veľký záujem.

V slovenských nemocniciach pribudne
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Braňo Bibel)

Prostredníctvom verejného obstarávania chceli najskôr nakúpiť 7 200 postelí. Súťažou sa však podarilo ušetriť a nakoniec ich bude 8 100. Asi 2 000 z nich dodajú do Univerzitnej nemocnice Bratislava. Postele najskôr vymenia vo fakultných a v univerzitných nemocniciach, potom budú na rade ostatné zariadenia. "Chceme, aby naši pacienti boli liečení v lepších podmienkach, lepších priestoroch, lepšou zdravotníckou technikou a, samozrejme, aj kvalitným zdravotníckym personálom," zdôraznila Kalavská.

Peter Pellegrini
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Braňo Bibel)

Premiér Peter Pellegrini uviedol, že budú aj rozsiahle rekonštrukcie, napríklad v Detskej fakultnej nemocnici v Banskej Bystrici alebo v nemocnici v Ružinove. Pripomenul, že slovenské nemocnice majú len zo štátneho rozpočtu každý rok k dispozícii 70 mil. eur a prostriedky z eurofondov. Okrem týchto projektov s rezortom zdravotníctva pripravili aj dlhodobý plán do roku 2030 – stratifikáciu nemocníc. Nehasia tak len staré morálne dlhy a technické problémy, ale majú aj svoju víziu, dodal. Podľa Pellegriniho bude slovenské zdravotníctvo svedkom najrozsiahlejšej obnovy zdravotníckych zariadení v jeho histórii.

Je dôležité, aby sme urobili všetko pre komfort slovenského pacienta, tvrdí Pellegrini

Do nemocníc prichádzajú prvé nové lôžka v rámci obnovy postelí. V bratislavskej nemocnici na Antolskej ulici odovzdali v pondelok 70 nových lôžok. Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) pri tejto príležitosti uviedol, že je dôležité "robiť všetko pre komfort slovenského pacienta, ktorý si po špičkovom zákroku zaslúži dobrú rekonvalescenciu". Do štátnych nemocníc má smerovať celkovo 8100 nových postelí.

"Sľúbili sme, že do našich nemocníc pribudne niekoľko tisíc nových postelí a obmeníme tak lôžka, ktoré majú často 20 - 30 rokov. Mnohé z nich už neposkytujú tie parametre, ktoré by poskytovať mali," vysvetlil premiér. Nové postele si už stihli vyskúšať pacienti aj sestry. Univerzitnej nemocnici Bratislava (UNB) poslúži vyše 2300 postelí. Predseda vlády sa nazdáva, že "čoskoro budeme svedkami kvalitatívnej zmeny v slovenskom zdravotníctve".

Peter Pellegrini, Andrea Kalavská
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Braňo Bibel)

Premiér tiež avizoval ďalšie veľké rekonštrukcie, ktoré čakajú zdravotníctvo. "Chystá sa rekonštrukcia Detskej fakultnej nemocnice v Banskej Bystrici, ktorá bude rekonštruovaná z eurofondov. Zo štátneho rozpočtu sa bude rekonštruovať výrazne univerzitná nemocnica v Banskej Bystrici, ružinovská nemocnica v objeme možno až 80 miliónov eur," informoval. Podľa jeho slov sú pripravené aj väčšie opatrenia, ako stratifikácia slovenských nemocníc. 

Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD) pripomenula, že k dispozícii budú štyri typy postelí. "Všetky postele, ktoré sú dovážané do našich nemocníc, už obsahujú tzv. antidekubitné matrace, teda tie, ktoré zabraňujú u pacientov vzniku preležanín. Slovenský pacient strávi hospitalizáciou v nemocnici v priemere osem a pol dňa, preto je kvalitná posteľ dôležitou súčasťou liečby," vysvetlila. Podľa Kalavskej plánuje MZ odovzdať postele, ktoré už doslúžili pacientom, do sociálnych organizácií, ktoré už o staré postele prejavili záujem. 

Peter Pellegrini a Andrea
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Braňo Bibel)

"Nové lôžka našej nemocnici výrazne pomôžu. V mnohých prípadoch ide o obnovu postelí po dlhých rokoch. Je to pozitívna správa tak pre pacientov, ako aj zdravotníkov," uviedol Juraj Kovács, generálny riaditeľ UNB.

Viac o téme: PosteleNemocnicePeter PellegriniAndrea Kalavská
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu