Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pacienti bijú na poplach: Kríza v zdravotníctve, z nemocnice na Kramároch odchádzajú lekári

Z neurochirurgickej kliniky Nemocnice L. Dérera na bratislavských Kramároch odchádzajú štyria lekári.
Z neurochirurgickej kliniky Nemocnice L. Dérera na bratislavských Kramároch odchádzajú štyria lekári. (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Kto ich bude operovať? Z bratislavskej univerzitnej nemocnice odchádzajú lekári. Do redakcie nám prišiel tip, že výpoveď dali piati neurochirurgovia a budúci týždeň majú odísť ďalší. Podľa Univerzitnej Nemocnice Bratislava však o pacientov bude aj naďalej postarané.

"Dávame vám na vedomie, že vo fakultnej nemocnici na Kramároch k dnešnému dňu dalo 5 neurochirurgov výpoveď a ďalšie výpovede sa chystajú budúci týždeň," napísal Juraj. Oslovili sme aj nemocnicu, aby nám k odchodu lekárov dala stanovisko. 

Hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava, Eva Kliská nám informáciu potvrdila, no nemocnica vie zatiaľ o 4 výpovediach. "V súčasnosti plynie dvojmesačná výpovedná lehota štyrom lekárov z Neurochirurgickej kliniky v Nemocnici L. Dérera. Jeden z nich je atestovaný lekár, ostatní traja lekári sú zatiaľ neatestovaní. Pacientov však môžeme ubezpečiť, že poskytovanie zdravotnej starostlivosti na pracovisku Neurochirurgickej kliniky LF UK, SZU a UNB je realizované v plnom rozsahu. Vedenie UNB robí všetky potrebné kroky k tomu, aby zlepšovalo podmienky na prácu lekárov a ostatných zdravotníckych pracovníkov," povedala Kliská. 

Situáciu sleduje aj rezort zdravotníctva

O odchod lekárov sa intenzívne zaujíma aj Ministerstvo zdravotníctva pod vedením Andrey Kalavskej. „Ministerstvo zdravotníctva sa o situáciu intenzívne dlhodobo zaujíma a komunikuje s Univerzitnou nemocnicou Bratislava," uviedla hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová. Vedenie kliniky ho zároveň ubezpečilo, že zdravotná starostlivosť je zabezpečená.

"S vedením nemocnice zároveň analyzujeme aj rozšírenie lôžkového fondu neurochirurgie, takisto investujeme do nemocníc formou kapitálových výdavkov, už čoskoro bude na klinike nová RTG technika a postupne ďalšie nové prístrojové vybavenie. Zároveň kontinuálne pracujeme na tom, aby sa podmienky na prácu lekárov a ďalších zdravotníckych pracovníkov zlepšovali," reagovala hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská zároveň požiadala vedenie Univerzitnej nemocnice Bratislava, aby sa stretlo s lekármi, ktorí podali výpovede na neurochirurgii na Kramároch, a diskutovali o riešeniach. "Andrea Kalavská zároveň požiadala Radu riaditeľov Univerzitnej nemocnice Bratislava o spísanie požiadaviek lekárov, za ktorých sú ochotní na klinike zostať pracovať," dodala Eliášová.

Viac o téme: NemocnicaLekáriBratislavaNeurochirurgoviaUNB
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu