Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Trnka zriadi špeciálny tím na vyšetrenie Fruniho CD

Mečiarove CD, na ktorom sú skomprimované dáta.
Mečiarove CD, na ktorom sú skomprimované dáta. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Generálna prokuratúra zriadi špeciálny tím, ktorý prešetrí informácie z cédečka s údajnými klientmi skrachovaných nebankových spoločností Horizont a BMG Invest.

Vyšetrovatelia by mali preskúmať vklady a výbery z firiem a preveriť, či niektorí vkladatelia neboli v čase krachu neoprávnene zvýhodnení. Denníku Pravda to povedal generálny prokurátor Dobroslav Trnka.

Trnka tiež vyhlásil, že po preverení informácií určite nezverejní všetky mená klientov, ktoré by sa na CD mali nachádzať. Prokuratúra sa totiž obáva súdnych sporov. "Určite to však nebude kompletný zoznam, skôr len niektoré jeho časti, ktoré sprístupní vyšetrovateľ alebo prokurátor - v obmedzenom rozsahu, ktorý umožňuje Trestný poriadok," povedal Trnka.

Dátový nosič s údajmi o klientoch nebankových spoločností priniesol prokuratúre šéf ĽS-HZDS Vladimír Mečiar. Tvrdil, že zoznam vytvoril dnes už odsúdený šéf spoločností Vladimír Fruni, aby sa poistil. Medzi klientmi, ktorí stihli vybrať peniaze aj s vysokými úrokmi ešte pred krachom, boli totiž podľa šéfa ĽS-HZDS i politici. CD bolo zašifrované, Slovenská informačná služba ho však dekódovala.

Pri krachu nebankových spoločností prišli o svoje vklady desaťtisíce ľudí. Fruniho neskôr odsúdili za podvod na jedenásť a pol roka väzenia.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu