Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Prepis rozhovoru s Vladimírom Mečiarom o Fruniho CD

Vladimír Mečiar
Vladimír Mečiar (Zdroj: ČTK)

Prepis časti dnešného rozhovoru ČTK s predsedom ĽS-HZDS Vladimírom Mečiarom o CD s údajným zoznamom klientov skrachovaných nebankových spoločností.

ČTK: Vo štvrtok sa po vašom stretnutí s generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom objavila informácia, že už nemáte záujem o CD so zoznamom klientov nebankových spoločností, respektíve kľúč k CD. Je to pravda?

Mečiar: Je to interpretácia tlačového odboru Generálnej prokuratúry, nie moja. Existuje nejaký doklad, to jest na CD nahratý zoznam všetkých zmlúv, úkonov a obchodov, ktoré urobili nebankové subjekty, tento doklad bol zakódovaný a podarilo sa odkódovať. Ja som navrhol pánovi generálnemu prokurátorovi, aby mi dali kód, lebo tie cédečká sú ešte na niekoľkých iných miestach, aby sme mohli porovnať, že to, čo my máme v dokumentoch a to, čo sleduje polícia a prokuratúra, je totožné a postupuje sa podľa zákona. Pokiaľ ide o zverejnenie, súhlasil som s tým, že ak budú veci utajnené, nebudem zverejňovať.
Dostal som ponuku, aby som svoje cédečko odovzdal prokuratúre, že oni mi ho otvoria, vrátia naspäť otvorené, ale nedajú kód. Teraz moja otázka je prečo, keď mám mať prístup ku všetkému, prečo to nemá byť legálne s kódom, a či mi vrátia upravené cédečko, alebo to originálne cédečko. Preto som povedal, že ja sa do tých záznamov rád pozriem, ale viac menej som oznámil pánovi generálnemu prokurátorovi, že začínam kroky u priateľov, kde sú cédečka uložené, majú také technické možnosti, aby začali kroky na odkódovanie kazety a nezávislé sledovanie.

ČTK: Nedávno ste naznačili, že na dekódovaní CD sa podieľali ľudia, ktorý to zakódovali. Poznáte tých ľudí a máte na nich kontakt?

Mečiar: Nie nepoznám tých ľudí, nehľadal som ich. Ja som išiel čisto prísne formálne zákonne a nič som neporušil, len som (CD) odovzdal prokuratúre a SIS a pri kontaktoch som upozorňoval na to, že tí ľudia žijú, existujú, údajne sa z nich jeden stratil, niet ho. Ale to nevadí, aby sa nesprístupnili materiály a nevedelo sa o všetkom, čo tam je.

ČTK: Budete sa snažiť kontaktovať týchto ľudí?

Mečiar: Nie, neurobím to. Sú odborníci, ktorí to vedia odkódovať bez toho, aby museli kohokoľvek kontaktovať. Je to technicky riešiteľné.

ČTK: Čo ste mysleli tým, že sa jeden z ľudí stratil?

Mečiar: No nie je.

ČTK: Je teda nezvestný?

Mečiar: Áno.

ČTK: Myslíte si, že sa vám podarí CD otvoriť?

Vladimír Mečiar: Budem držiteľom kódu, odkódujeme kazetu, budeme mať všetky údaje v origináli. Budeme porovnávať postupy prokuratúry a polície, či sú objektívne. Pokiaľ bude trvať utajenie - pán generálny prokurátor ma informoval, že on utajil obsah kazety stupňom dôverné - budem rešpektovať zákony tohto štátu.

Ale to neznamená, že budem na to pozerať ako doteraz, že vlastne urobil sa obrat vyše 60 miliárd, 14 miliárd sa stratilo, nikto nič neporušil z osôb úradných. Hrozí, že prejdú všetky lehoty pre podozrenie z trestnej činnosti, ale aj tak verejnosť by sa mala s touto vecou vyrovnať, pretože je morálnou traumou pre vyše 200.000 ľudí, ktorí stratili všetko, čo mali v úsporách.

ČTK: Nedávno ste v TV Markíza naznačovali, že na ministerstve vnútra je skupina ľudí, ktorí si neželajú, aby sa vyšetrili veci okolo Horizontu a BMG.

Mečiar: Interpeloval som oficiálne ako poslanec a bola oficiálna odpoveď ministerstva vnútra, ktoré štátne orgány porušili povinnosti a ktorý verejný činiteľ zneužil právomoci verejného činiteľa, keď bolo možné, aby viac ako štyri roky tento obchod bežal a všetci, ktorí boli v tom zainteresovaní, vedeli, že je to podvod. V Čechách urobili poriadok za niekoľko týždňov, na Slovensku nie za štyri roky. Čiže (podvod) rástol s vedomím a tichou podporou všetkých štátnych orgánov. Keď mi povedia, že nikto nič neporušil, tak je mi to na smiech.

Druhú otázku som dal, kto mal podiel na výťažku z týchto peňazí a kde sa tie peniaze vlastne rozdelili. Bolo jasné, že peniaze išli aj v hotovosti preč, že konkrétne firmy dostali konkrétne sumy, že sa isté obraty urobili aj cez zahraničie. Ja som dostal odpoveď, že nič, že všetko je čisté, že sa nič nestalo.

ČTK: Máte konkrétnejšie informácie o týchto obratoch?

Mečiar: Áno. Nie je čas na zverejnenie. Bola aj tretia interpelácia, ktorá súvisela s otázkou, kde sú peniaze. Títo traja, ktorí sú vo väzení a súdení sú za podvod, ich nemohli minúť. Fyzicky sa to nedá, ani keby žili hýrivým a nadmerným životom a robili čokoľvek. Odpoveď bola takisto, že nikde a všetko je v poriadku.

Takže keď na tri podozrenia dostanete tri nedôveryhodné odpovede, môžete veriť, že na tom vnútre, kde mi to napísali, to chcú riešiť? Ďalej viem, že v priebehu vyšetrovania sa menili počty vyšetrovateľov, spisy sa prenášali z miesta na miesto, klesali počty, vlastne to nebolo možné ani fyzicky s tými silami urobiť, a nemyslím si ani, že bola vôľa to doviesť až do osôb, ktoré mali podiel z tejto trestnej činnosti tohto podvodu.

ČTK: Ak sa vám podarí CD dekódovať, poskytnete ho novinárom tak, ako ste spomínali po nedávnom rokovaní koaličnej rady?

Vladimír Mečiar: Pokiaľ nebude utajené, ja nemám dôvod utajovať tieto skutočnosti s výnimkou toho, čo je predmetom ochrany dát občanov. To nechcem robiť. Pokiaľ ide o náhradné rozkódovanie, doteraz som to neskúšal, ale zrejme sa situácia vyvíja tak, že ho nedostanem, tak si musím pomôcť inak. Ako poslanec Národnej rady pri svojej činnosti mám právo zisťovať i takéto činnosti. Navrhol som aj predsedovi Smeru, aby sme vytvorili výbor v Národnej rade, aby sme sa zaoberali, prečo štát zlyhal pri šetrení tohto prípadu. Nemám podporu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu