Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Mečiar už heslo k CD nechce

Vladimír Mečiar
Vladimír Mečiar (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar už heslo k CD so zoznamom klientov nebankových subjektov BMG Invest a Horizont nechce. Dohodol sa na tom v stredu na stretnutí s generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom.

Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry Svetlana Husárová, generálny prokurátor V. Mečiarovi vysvetlil, že v štádiu, keď nie je verifikovateľná pravdivosť údajov na CD, by to mohlo vyvolať mnoho občianskoprávnych žalôb. Prokuratúra teraz overí niekoľko najväčších vkladov a výnosov podľa výpisov z bankových účtov a pokiaľ sa potvrdí ich pravdivosť, bude nasledovať dôkladnejšie preverovanie.

Mečiarovi Dobroslav Trnka však sľúbil, že v trestnoprávnom konaní, ktoré sa začne, ak sú údaje pravdivé, bude mať Mečiar postavenie svedka. Ako svedok bude môcť nahliadať do spisu. Trnka však nevylúčil, že zoznamy klientov budú neskôr zverejnené, ak sa potvrdí ich pravdivosť.

Husárová dodala, že dnes sa uskutoční porada vedenia GP, na ktorej sa prokurátori dohodnú, ako budú v prípade zoznamu klientov BMG Invest a Horizontu Slovakia postupovať. Urobia tiež analýzu obsahu CD, po ktorej sa budú musieť zhodnúť na kvalifikácii trestných činov. "V súčasnosti žiadne informácie z tejto porady generálny prokurátor nebude sprístupňovať," dodala Husárová. Vladimír Mečiar dal generálnej prokuratúre zakódované CD v lete 2004.

Podľa slov Mečiara z leta 2005 je autorom CD Vladimír Fruni, jeden z bývalých konateľov spoločností BMG Invest a Horizont Slovakia, ktorý ju vytvoril ako poistku. Podľa Mečiara má ísť o zoznam ústavných činiteľov a firiem prepojených na politické strany, ktorí v nebankových subjektoch uložili svoje peniaze a brali z nich každoročne 30 percent. Mečiar v roku 2005 v parlamente tvrdil, že tesne pred krachom spoločností boli peniaze vrátené naspäť. CD rozkódovala Slovenská informačná služba. D. Trnka si ho pozrel prvýkrát minulý týždeň.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu