Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Mečiar chce Fruniho CD dekódovať sám a kontrolovať prokuratúru

Vladimír Mečiar
Vladimír Mečiar

BRATISLAVA - Predseda koaličnej ĽS-HZDS Vladimír Mečiar si dá sám dekódovať zašifrované CD s údajným zoznamom klientov skrachovaných nebankových spoločností a bude tak kontrolovať postup prokuratúry a polície. Bývalý trojnásobný premiér to dnes povedal v rozhovore pre ČTK. Reagoval tak na to, že generálny prokurátor Dobroslav Trnka mu vo štvrtok odmietol vydať kľúč na otvorenie CD.

"Budem držiteľom kódu, odkódujeme kazetu, budeme mať všetky údaje v origináli. Budeme porovnávať postupy prokuratúry a polície, či sú objektívne," povedal Mečiar, podľa ktorého štátne orgány nedostatočne vyšetrili krach nebankových subjektov, po ktorom prišli o úspory desaťtisíce ľudí.

Mečiar dal prokuratúre kópiu kódovaného CD s údajným zoznamom klientov Horizontu a BMG ešte v roku 2004. Zoznam podľa neho vytvoril bývalý majiteľ firiem Vladimír Fruni. Na zozname by mali byť okrem iného mená politikov, ktorí vložili do spoločností peniaze, vyberali si úroky, no tesne pre ich krachom si nechali vyplatiť celý vklad. Desaťtisíce ostatných tichých spoločníkov Horizontu a BMG sa už k svojim vkladom nedostali; Fruni si za podvod odpykáva vo väzení 11,5-ročný trest.

CD nedávno dekódovala tajná služba, Trnka však odmietol Mečiarovi poskytnúť kľúč a zoznam zverejniť, kým sa nepotvrdí jeho pravosť. "Dostal som ponuku, aby som svoje cédečko odovzdal prokuratúre, že oni mi ho otvoria, vrátia naspäť otvorené, ale nedajú kód. Teraz moja otázka je, prečo, keď mám mať prístup ku všetkému, prečo to nemá byť legálne s kódom, a či mi vrátia upravené cédečko, alebo to originálne cédečko," povedal Mečiar.

Šéf ĽS-HZDS pred časom naznačoval, že tajnej službe sa mohlo podariť CD dekódovať aj vďaka ľuďom, ktorí ho v minulosti kódovali. "Upozorňoval (som) na to, že tí ľudia žijú, existujú, údajne sa z nich jeden stratil, niet ho," poznamenal. CD zakódované takzvanou PGP šifrou, teda veľmi ťažko prekonateľným kódom, sa podľa neho dá otvoriť. "Sú odborníci, ktorí to vedia odkódovať bez toho, aby museli kohokoľvek kontaktovať," dodal.

Mečiar ďalej potvrdil, že polícii nedôveruje pri vyšetrovaní krachu Horizontu a BMG. "Nemyslím si, že by bola vôľa to doviesť až do osôb, ktoré mali podiel z tejto trestnej činnosti, z tohto podvodu. Dostávame sa do situácie, ktorá nie je dôveryhodná," povedal.

V kauze nebankových subjektov odsúdil Najvyšší súd okrem Fruniho aj jeho spoločníka na úteku Františka Matika a bývalého manažéra Mariána Šebeščáka. Podľa Mečiara sa však nevyjasnilo, či pred tým nepochybili štátne orgány a kde sú chýbajúce peniaze z vkladov sporiteľov. "Navrhol som aj predsedovi Smeru (Robertovi Ficovi), aby sme vytvorili výbor v Národnej rade, aby sme sa zaoberali, prečo štát zlyhal pri šetrení tohto prípadu. Nemám podporu," uzavrel Mečiar.

Prepis rozhovoru, ktorý Vladimír Mečiar poskytol ČTK >>
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu