Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Cestujúci zažili nočné peklo vo vlaku v Bratislave: VIDEO Uväznení niekoľko hodín bez vody!

(Zdroj: TASR - Erika Ďurčová)

BRATISLAVA - Jedno nešťastie za druhým. Najskôr sa stala tragikomická nehoda, pri ktorej sa roztrhla vlaková súprava a do cieľa dorazil len rušeň. Cestujúci, ktorí si zvolili vlakovú dopravu vo štvrtok večer však zažili iný šok. Pre pretrhnuté vedenie ostali niekoľko hodín doslova uväznení v tme, bez vody, jedla a toalety.

Cestujúci na stanici Bratislava - Vinohrady rozhodne nemali peknú cestu vlakom. Medzinárodný rýchlik pretrhol vo štvrtok okolo 21:00 trakčné vedenie. Z tohto dôvodu ostali ľudia, medzi nimi aj deti, niekoľko hodín doslova uväznení vo vlaku. 

Mimoriadna udalosť na železnici: Pri Leviciach sa roztrhol rýchlik

„Bola som so 7-ročnou dcérkou vo vlaku, ktorý 20:09 vyrazil zo stanice a 20:15 už stál kvôli strhnutému vedeniu. Nikto zo železníc neprišiel cestujúcich skontrolovať, či sme v poriadku, nik nám ani po dvoch hodinách v zamknutom vlaku nepovedal, kedy nás pustia," napísala čitateľka Topiek Katarína.

„Žiadali sme vodu, informácie, no nič sme nedostali. Nakoniec vypli vo vlaku aj svetlá. Takže sme ostali bez vody, WC a potme,“ dodala. V rovnakej situácii sa ocitla aj Klára, ktorá na Facebooku opísala hodiny vo vlaku a pridala k nim aj video, ktoré hovorí za všetko. 

"Od cca 20:20 sme uviaznutí vo vlaku medzi Hlavnou stanicou a Vinohradmi. Teraz sme tu už 170 minút. Vlak odchádzal z Hlavnej stanice o 20:09 smer Leopoldov. Asi pred hodinou vypli aj elektrinu. Sme tu potme, nemáme vodu, ventilácia tiež nie je, len pootvorené malé okná. Je zamknuté wc, sú tu malé deti a plný vlak ľudí," opísala Klára krušné chvíle. 

Ľudia vo vlaku

Klára sa sťažovala aj na to, že na dispečingu im nevedeli nič povedať, len toľko, že pre ich vlak a vlak, ktorý bol pred nimi, nemali žiadny záložný plán. "Ľudia vyvolávajú, deti plačú, chvíľami sa niekto háda so sprievodcami, nikto nič nevie. Začínajú volať hasičov. Niektorí fajčia, nervozita stúpa. Nikam sa nehýbeme, len tu proste stojíme v úplnej tme, zabednení bez zabezpečenia akýchkoľvek základných potrieb," dodala Klára. 

Vlaky meškali aj ráno

Aj napriek tomu, že vlaková doprava bola v piatok ráno okolo 6:30 obnovená, väčšina vlakov stále mešká, niektoré boli odrieknuté. 

"Z dôvodu prerušenej dopravy sú vlaky vedené odklonom cez Bratislava - Nové Mesto. Z tohto dôvodu bude dochádzať k výraznému meškaniu vlakov," uvádza ZSSK. Táto výluka sa dotkla 18 vlakov, informovala hovorkyňa Železní Martina Pavliková. 

Cestujúci majú nárok na odškodné

S otázkou, prečo nebola cestujúcim poskytnutá voda a náhradná doprava, sme sa obrátili aj na Železničnú spoločnosť Slovensko. "Okamžite sme spustili havarijný plán, povolali potrebných zamestnancov a fungoval aj dispečerský aparát," informoval hovorca Tomáš Kováč. 

"Vzhľadom na pád trakčného vedenia a z toho vyplývajúcu nefunkčnosť elektrického napájania sa súčasne znefunkčnili všetky systémy závislé od energie, teda osvetlenie, klimatizácia či toalety. Cestujúcim sme poskytli vodu v takom množstve, v akom bola k dispozícii v danom vlaku," hovorí Kováč.

Podľa neho sa ZSSK snažila vyjsť v ústrety cestujúcim v maximálnej možnej miere. V prípade zákazníkov z vlaku IC 524 (Košice 17:23 – Bratislava hl. st. 22:17), ktorí plánovali cestu do Viedne s prestupom na REX 2539 (Bratislava hl. st. 22:38 – Wien Hbf 23:43), pre viacerých zabezpečili presun taxíkom z Rače na viedenské letisko Schwechat.

Mnohí cestujúci využili aj trasy odklonom, ďalší zasa prestup v staniciach, v ktorých viacero spojov zastavilo mimoriadne, napríklad v stanici Bratislava predmestie. "Vzhľadom na veľký počet vlakov, ktorých sa pád trakčného vedenia dotkol, nebolo možné poskytnúť potrebný a adekvátny komfort všetkým cestujúcim. Samozrejme, každý pasažier má nárok na odškodnenie podľa toho, akým vlakom cestoval," dodal hovorca.

ZSSK sa zároveň za vzniknutú situáciu veľmi ospravedlňuje všetkým, ktorých sa dotkla. Po každej mimoriadnej udalosti prebieha riadne vyšetrovanie, ako k nej prišlo a či boli prijaté všetky príslušné opatrenia. V prípade, že došlo k zlyhaniu jednotlivca, budú vyvodené dôsledky.

Viac o téme: NehodaVlakSlovenské železniceŽSK
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu