Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Horúčavám ešte neodzvonilo: Nová výstraha pre Slovákov, na TOTO si dnes dávajte pozor!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Slovensko dnes čaká prevažne polooblačno až oblačno, spočiatku aj zmenšená oblačnosť. Ako informuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojej internetovej stránke, postupne treba očakávať na mnohých miestach prehánky alebo búrky, aj intenzívne.

Počasie dá Slovákom zase zabrať: Horúčavy pokračujú, je tu však jedno pozitívum!

Počas dňa bude veľmi teplo, denná teplota 29 až 34 stupňov Celzia, na severe miestami okolo 26 stupňov Celzia. Fúkať bude južný až juhozápadný vietor do 20 km/h, podvečer sa zmení na severný. Pri búrkach zosilnie.

SHMÚ vydal výstrahu 1. stupňa pred búrkami na celom území Slovenska od 13:00 do 21:00. Zvýšená je pravdepodobnosť búrok s krúpami, ktoré predstavujú potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. S búrkami môžu byť spojené krátkodobé ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 - 40 mm a nárazy vetra rýchlosť 20 - 25 m/s (70 - 90 km/h).

Búrky z tepla
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SHMÚ)

Intenzita sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu. Pri spomínaných búrkach je možný prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov (stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov, podjazdov).

Viac o téme: PočasieHorúčavyBúrkySlovenskoSHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu