Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Slovensko zasiahne pekelná vlna horúčav: FOTO Cez deň bude takmer 35 stupňov, tvrdí meteorológ

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Pavel Matejovič, Getty Images)

BRATISLAVA – Vyzerá to tak, že Slovensko čaká séria dlhotrvajúcich horúčav. Slovenský meteorológ a klimatológ Pavel Matejovič informoval Topky, že denné teploty v nadchádzajúcich dňoch pokoria hranicu 30 stupňov Celzia. Samozrejme, treba rátať aj s prehánkami a búrkami.

Podľa meteorológa Pavla Matejoviča aktuálna vlna horúčav, ktorá sa v týchto dňoch začína, bude spôsobená blokujúcou anticyklónou, ktorá bude mať svoj stred v priestore medzi Škandináviou a Moskovskou oblasťou. „Bude tým zabraňovať prílevu chladnejšieho morského vzduchu z Atlantiku, preto sa vzduch bude môcť počas dňa radiačne ohrievať,“ uviedol pre Topky.

Počasie - vlna horúčav

Čaká nás vlna horúčav

„Od východu a juhovýchodu bude zároveň prúdiť teplejší kontinentálny vzduch. Teploty by však nemali podľa aktuálnych modelov presiahnuť hranicu 35 stupňov Celzia, pretože nepôjde o tropický vzduch, no o vlnu horúčav s veľkou pravdepodobnosťou pôjde, pretože minimálne jedno z  kritérií klimatologickej definície na posudzovanie vĺn horúčav bude pravdepodobne splnené, predpovedá Matejovič s tým, že je stále otázne, ako sa bude situácia vyvíjať v prvej augustovej dekáde, pretože tam sa modely zatiaľ rozchádzajú a treba počkať.

Predpokladané rozloženie prízemného tlaku vzduchu na konci júla nad Európou.
Zobraziť galériu (3)
Predpokladané rozloženie prízemného tlaku vzduchu na konci júla nad Európou.  (Zdroj: Pavel Matejovič)


Slováci hodnotili: ZOZNAM našich najlepších zmrzlinární, do ktorých sa vyberte za pôžitkom​


Zatiaľ nie je jasné, kedy sa vpád teplého vzduchu na naše územie skončí. „Pri analogickej poveternostnej situácii by sme v zime mali mať silné mrazy a v horských dolinách by minimálne teploty mohli klesať až na -30 stupňov Celzia,“ uviedol meteorológ. Dodal, že kontinentálny polárny vzduch má naozaj rozdielne vlastnosti v lete a v zime.   

Predpokladané maximálne teploty na konci júla v strednej Európe.
Zobraziť galériu (3)
Predpokladané maximálne teploty na konci júla v strednej Európe.  (Zdroj: wetteronline.de, weatheronline.uk, model GFS )

Viac o téme: LetoPredpoveďMeteorológ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu