Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Slováci, majte sa na pozore: Varovanie meteorológov, horúčavy vystriedajú búrky

Predpoveď počasia Zobraziť galériu (2)
Predpoveď počasia (Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA – Na západnom a strednom Slovensku sa môžu v sobotu popoludní vyskytnúť búrky s krúpami. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav na svojej webovej stránke.

Búrky s krúpami podľa meteorológov predstavujú potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. "S búrkami môžu byť spojené krátkodobé, ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 - 40 mm a nárazy vetra rýchlosť 65 - 85 km/h,” uvádza SHMÚ s tým, že intenzita sprievodných javov je v danom ročnom období a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu.

Pri búrkach je možný prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov, ako je stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov, podjazdov.

SHMÚ v tejto súvislosti vydal výstrahu prvého stupňa pre Bratislavský, Trnavský, Trenčiansky, Nitriansky, Žilinský, Banskobystrický kraj a okresy Rožňava a Poprad. Výstraha platí do 20.00 h.

Meteorologické výstrahy
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SHMÚ)

 Najbližšie dni čakajú najmä juh Slovenska horúčavy

Najbližšie dni čakajú celý juh Slovenska horúčavy. Podľa predpovede Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) sa na teploty výraznejšie nad 30 stupňov musia na prelome júla a augusta pripraviť obyvatelia južných okresov Slovenska. SHMÚ o tom informuje na svojom facebookovom profile. Zároveň dnes vydal výstrahy 2. stupňa pred horúčavami pre celý juhozápad a časť juhu stredného Slovenska.

Teploty by sa tu v nedeľu a pondelok popoludní od 14:00 do 17:00 mohli vyšplhať až na 35 stupňov Celzia. Výstrahu 1. stupňa, najnižšieho z celkovej trojstupňovej škály, vydali meteorológovia na nedeľu aj na pondelok pre ostatné časti Slovenska. Výnimkou sú iba severné a horské časti krajiny. V okresoch, kde platí výstraha pre horúčavami 1. stupňa, by teploty mohli najbližšie dva dni od 13:00 do 18:00 stúpnuť na 33 až 34 °C.

Ako varuje SHMÚ, teplota 35 °C je zriedkavá a môže ohroziť zdravie, komplikovať fyzické aktivity a vyvolať požiare. Rovnako nebezpečná je aj teplota 33 až 34 °C, no nie je nezvyčajná. SHMÚ výstrahy priebežne aktualizuje a zverejňuje na svojej webstránke http://www.shmu.sk.

SHMÚ zároveň na svojom facebookovom profile zverejnil informáciu o tom, že oddnes do stredy 1. augusta by mohla byť na Slovensku najvyššia denná teplota zväčša 26 až 34, na juhu západného a miestami aj stredného Slovenska lokálne až 35°C. Noci budú takisto veľmi teplé a teplota bude klesať na 22 až 16, v údoliach miestami na 15 až 11 stupňov. Pri horúcom počasí bude zväčša malá, prechodne aj zväčšená oblačnosť. Prehánky a búrky očakávajú len ojedinele, v horských oblastiach a na východe miestami.

Viac o téme: PočasieVarovanieBúrkySHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu