Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Rebríček kvality nemocníc vo svete: Zahanbujúca facka pre Slovensko, ministerstvo sa bráni

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

BRATISLAVA - Slovenské nemocnice výrazne zaostávajú v kvalite zdravotnej starostlivosti za ostatnými krajinami sveta. Ukázal to prieskum portálu numbeo.com, podľa ktorého sa nemocnice v Bratislave umiestnili na zahanbujúcom 138. mieste zo 199 sledovaných metropol. Ministerstvo zdravotníctva však s výsledkami nesúhlasí. Podľa neho je slovenské zdravotníctvo medzi najlepšími z krajín V4.

Rebríček je zostavený z hodnotenia respondentov na základe celkovej kvality zdravotného systému, doktorov, vybavenia, personálu, cien a podobne. Opýtaní majú na výber z päťbodovej škály spokojnosti, pomocou ktorej systém vypočíta index.

Najlepšie v hodnotení obstáli zariadenia v thajskom Chiang Mai s indexom 85,45. Hneď za ním nasledujú nemocnice v škótskom Glasgowe, Soule či Tchaj-pej v Ázii. Na popredných priečkach nájdeme aj európske mestá, ako sú Leeds, Mníchov, Valencia či Hamburg. Najlepšie v okolí ľudia ohodnotili zariadenia vo Viedni. Tie sa môžu pýšiť 21. miestom.

Slabý výsledok

Bratislavské nemocnice dosiahli k polovici roka 2018 index 61,70. To je o asi 10 bodov menej, než Praha, ktorá sa nachádza o 83 priečok vyššie. Ešte vyššie, na 30. mieste, sa umiestnili nemocnice v Brne.

Nemocnica Ružinov v Bratislave
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Slovensko teda naozaj nemá byť na čo hrdé. Nielen, že sa nachádzame v horšej polovici, predbehli nás aj nemocnice v Pakistane, Rumunsku, Indii či Jordánsku. Podobne zle obstáli mestá našich severných susedov. Poľský Krakov či Varšava skončili s minimálnym bodovým rozdielom len zopár priečok nad nami.

Tí najhorší

Výsledky prieskumu neodporúčajú navštíviť nemocnice v Baku v Azerbajdžane, ktoré skočili posledné s indexom len 37,45. Tragicky skončili aj budapeštianske nemocnice, ktoré klesli do poslednej desiatky.  

Rebríček kvality nemocníc vo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: numbeo.com)

Bratislavským nemocniciam sa stú priečku podarilo prekročiť iba raz, a to v roku 2013. Odvtedy sa pohybuje blízko 120. miesta, čo z aktuálnych meraní činí mierne podpriemerné. Slovenská metropola tak spadá do dlhodobého trendu, podľa ktorého sú východoeurópske zariadenia hodnotené rádovo horšie než u západných susedov.

Úroveň sa zlepšuje

Na stanovisko k výsledkom prieskumu sme sa opýtali Ministerstva zdravotníctva SR. To sa dôrazne dištancuje od výsledkov rebríčka. „Sme za to, že úroveň slovenského zdravotníctva sa postupne a systematicky zlepšuje. Intenzívne pracujeme na krokoch postupného zlepšovania, o čom hovoria aj výsledky iných rebríčkov,“ uviedla hovorkyňa ministerstva Zuzana Eliášová.

Podľa nej slovenské zdravotníctvo v iných hodnoteniach slávi úspechy aj v porovnaní s našimi susedmi.  „Zdravotníctvo na Slovensku zabodovalo napríklad v rebríčku Euro Health Consumer Index a v hodnotení za rok 2017 sa umiestnilo najvyššie spomedzi krajín V4,“ tvrdí Eliášová.

Viac o téme: Zdravotníctvo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu