Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Dobré správy: Hladiny riek budú klesať

 Prognózy sú pozitívne, hladiny po kulminácii začnú klesať
Prognózy sú pozitívne, hladiny po kulminácii začnú klesať (Zdroj: TASR)

Aktualizované

BRATISLAVA - Prognóza vývoja povodňovej situácie na riekach Dunaj a Morava je pozitívna, po dnešnom miernom stúpaní budú v nedeľu oba toky kulminovať a začnú klesať. Pre SITA to dnes povedal námestník riaditeľa Slovenského vodohospodárskeho podniku - Odštepného závodu Bratislava, Peter Minárik.

Napriek tomu, že hladiny Dunaja a Moravy budú ešte dnes mierne stúpať, II. stupeň povodňovej aktivity podľa Minárika vyhlasovať nebudú. "Nemalo by to zmysel, vývoj je pozitívny," povedal pre SITA Minárik s tým, že Dunaj bude kulminovať v nedeľu na približne na 770 centimetroch a Morava je na hranici druhého stupňa povodňovej aktivity len na hornom úseku s tendenciou poklesu.

Aj na vodných tokoch severného Slovenska je podľa dnešných informácií Slovenského hydrometeorologického ústavu zo Žiliny ustálenosť až mierny pokles prietokov. Podľa prognózy by mali klesať aj naďalej. Tretí stupeň povodňovej aktivity (ohrozenie) hlásili len z Jablonky a z Trstenej.

Kysučania vyčísľujú škody

Hladina Kysuce poklesla - a tak Kysučania začínajú predbežne vyčísľovať škody, ktoré rozvodnená rieka spôsobila. Ako agentúru SITA informoval predsedníčka povodňovej komisie v Čadci Viera Ďurošková, k dnešnému poludniu odvolávajú tretí i druhý stupeň povodňovej aktivity, naďalej však situáciu monitorujú. "Žiadne straty na životoch neboli, začíname sumarizovať straty na majetku," konštatovala.

Voda v piatok poškodila cesty, mosty, strhla lávky pre peších, vytápala pivnice rodinných domov, pod vodou bol aj čadčiansky štadión. V piatok sa nedalo dostať ani do kysuckej obce Ochodnica. Cestu do nej uzavreli pre prasknutý panel nosného piliera mosta. Z rieky Kysuca pri obci Dunajov zachraňovali zasa hasiči aj vodiča s autom Audi, ktorý zišiel z cesty do rieky a voda ho po sklá zaplavila. Podarilo sa mu dostať na strechu auta, odkiaľ ho hasiči s pomocou lana zachránili. Rozvodnené boli aj ďalšie toky na Kysuciach a Orave.

Na vodných tokoch severného Slovenska je podľa dnešných informácií Slovenského hydrometeorologického ústavu zo Žiliny ustálenosť až mierny pokles prietokov. Podľa prognózy by mali klesať aj naďalej. Tretí stupeň povodňovej aktivity (ohrozenie) hlásili len z Jablonky a z Trstenej.

Dunaj stále stúpa, vrchol v Bratislave dosiahne dnes v noci

Rieka Dunaj po výdatných dažďoch stále stúpa a svoj vrchol na území hlavného mesta dosiahne dnes v noci. Potom by mala hladina v Bratislave začať klesať, uviedol dnes pre TASR Pavel Virág zo Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP).

"Vrchol, ktorý hladina Dunaja dosiahne, však bude nižší, ako sa predpokladalo v piatok, a to preto, lebo situácia v počasí sa zlepšila," vysvetlil Virág s tým, že hladina Dunaja sa blíži na úroveň druhého stupňa povodňovej aktivity. "Vzhľadom na to, že v hornom úseku rieky už kulminácia vody prebehla, tak správca toku SVP nepožiada ministerstvo životného prostredia o vyhlásenie druhého stupňa. Nie je totiž stúpajúca tendencia," povedal.

Výška hladiny v Devíne by sa podľa jeho slov mala v nočnej kulminácii pohybovať okolo 770 až 780 centimetrov. "Podľa informácií, ktoré máme od Slovenského hydrometeorologického ústavu, by sa malo počasie zlepšovať aj naďalej," pripomenul Virág priaznivý vývoj situácie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu