Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Dunaj a Morava stúpajú

Pri Karloveskom ramene Dunaja zaplavila voda časť cyklistického chodníka. Zobraziť galériu (11)
Pri Karloveskom ramene Dunaja zaplavila voda časť cyklistického chodníka.

BRATISLAVA - Hladina Dunaja stúpa, v bratislavskom Devíne sa pripravujú na možnosť, že bude potrebné plniť vrecia s pieskom. Agentúru SITA o tom informovala Terézia Lachkovičová z devínskeho miestneho úradu.

"Zatiaľ sú zaliate iba nižšie položené miesta, no keďže pršať neprestáva, starostka mestskej časti zabezpečila tatrovku s pieskom a a ak bude potrebné zvolá krízový štáb," uviedla. Občania si môžu naplniť vrecia pieskom a tie uložiť ako zátarasu pred vodou pred svoje domy. "V pohotovosti máme aj požiarnu techniku," dodala Lachkovičová. Podľa nej dosahuje momentálne hladina Dunaja výšku 648 centimetrov, v sobotu to má byť až 730 centimetrov.
Na Dunaji platí 1. stupeň povodňovej aktivity.

Dunaj môže v sobotu dosiahnuť 2.stupeň povodňovej aktivity

Hydrometeorológovia predpokladajú, že hladina Dunaja v Bratislavskom kraji sa zvýši a v priebehu soboty sa dostane na úroveň druhého stupňa povodňovej aktivity. Pre agentúru SITA to uviedol námestník riaditeľa podniku Povodie Dunaja Peter Minárik. Podľa neho sa však situácia koncom víkendu upokojí a hladina rieky začne kulminovať a postupne klesať. Momentálny stav Dunaja je približne 660 centimetrov. "Bezpečnostné opatrenia sme spravili iba v prípade pracovísk na výstavbu protipovodňových opatrení. Keďže je územie zaplavené vodou, vypratali sme všetky pracoviská, aby nedošlo k zatopeniu mechanizmov," povedal. Podľa Minárika môže byť problém na drobných tokoch v Malých Karpatoch, to však závisí od zrážok nad daným povodím. Podľa informácií z meracej stanice hladina Moravy dosahuje približne 300 centimetrov.

V Prakovciach sa vylial potok a poškodil most >>

V Ľutine vyhlásili tretí stupeň povodňovej aktivity >>

Situácia na Kysuci sa stabilizuje >>

Česko zasiahli povodne, hrozí až storočná voda >>


S povodňami na Slovensku bojuje 49 hasičov >>

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu