Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Štátny hygienik varuje pred nebezpečnou kozmetikou: FOTO V kontrole prepadli poľské gély a indická farba

Hlavný hygienik SR Ján Mikas varuje pred nebezpečnými kozmetickými výrobkami. Zobraziť galériu (4)
Hlavný hygienik SR Ján Mikas varuje pred nebezpečnými kozmetickými výrobkami. (Zdroj: ÚVZ SR)

BRATISLAVA – Hlavný hygienik Slovenskej republiky Ján Mikas dáva do pozornosti nebezpečné kozmetické produkty, na ktoré upozornil výstražný systém RAPEX. Ide o práškovú hennu na vlasy a poľské gély na úpravu vlasov. Pochybné výrobky sa môžu vyskytovať aj na slovenskom trhu.

Ján Mikas z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na výskyt nebezpečných kozmetických výrobkov v Európskej únii, ktoré nahlásili do systému RAPEX (rýchly výstražný systém pre nepotravinárske výrobky) kontrolné orgány v Nemecku a v Českej republike.

Farba na vlasy z Indie

Systém RAPEX zachytil práškovú hennu na vlasy od značky Black Rose, ktorá je predávaná pod názvom Kali Mehandi Henna hair dye. V zložení produktu boli zistené nebezpečné látky ako p-phenylenediamine, resorcinol a činidlo sodium perborate. Tieto látky je možné používať len v oxidačných kozmetických výrobkoch na farbenie vlasov.

Hlavný hygienik SR Ján
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: ÚVZ SR)

Ďalšia vlna nebezpečnej kozmetiky: FOTO Budete sa diviť, ale tieto mydlá nejedzte!

Ide o tmavozelený prášok v plastových vrecúškach (5x10 gramov), ktoré sú balené v kartónovom obale. Zodpovednou osobou je K. Kapoor Exports, Delhi, India.

Gél na vlasy z Poľska

Medzi nebezpečné sa radí aj gél na úpravu vlasov Modelujacy zel do wlosów od značky Editt. Krajinou pôvodu je Poľsko a výrobok sa predáva v 150-mililitrovom plastovom obale, ktorý má rôzne farebné prevedenia.

Hlavný hygienik SR Ján
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: ÚVZ SR)

„Na tomto nezmývateľnom výrobku sa v zozname zložiek nachádza zmes konzervačných látok Methylchloroisothiazolinone a Methylisothiazolinone,“ informoval Mikas. Dodal, že dané látky sú povolené len v zmývateľných výrobkoch. Výrobok môže navyše spôsobiť alergickú reakciu u citlivých osôb. Výrobca gélu je poľská spoločnosť Editt Cosmetics.

Hlavný hygienik SR Ján
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: ÚVZ SR)

Z rovnakej poľskej značky neprešiel kontrolou ani 500-mililitrový gél na vlasy s názvom WITH PRO-VITAMIN B5, ktorý obsahuje tie isté nebezpečné konzervačné látky. Výrobok môže spôsobiť alergickú reakciu u citlivých osôb.

Hlavný hygienik SR Ján
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: ÚVZ SR)

„Je možné, že uvedené výrobky sa vyskytujú aj v Slovenskej republike,“ dodal Mikas.

Viac o téme: KozmetikaInšpekcia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu