Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Lubyová chce otvoriť školu, aká tu ešte nebola: Učilo by sa v nej hrať šach

Martina Lubyová
Martina Lubyová (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA - Šachový veľmajster Anatolij Karpov sa stretol s mladými šachistami z ŠK Slovan Bratislava na petržalskej základnej škole. Na stretnutie prišiel s ministerkou školstva Martinou Lubyovou (nom. SNS), ktorá hovorila aj o postavení šachu v školách. Vedela by si predstaviť, že by na Slovensku vznikla šachová škola ako v zahraničí.

„Vo viacerých krajinách už fungujú šachové školy nesúce meno Anatolija Karpova. Boli by sme radi, ak by sa toto dnešné stretnutie stalo podnetom pre vznik podobnej školy aj na Slovensku,“ uviedla. V súčasnosti môžu školy vyučovať šach ako voliteľný predmet.

Karpova sa mladí šachisti pýtali na jeho významné zápasy, na stratégie a jeho šachové začiatky. Dal im viacero rád. „Dôležité je sústrediť sa na samotný zápas a nenechať si narušiť koncentráciu vonkajšími vplyvmi. Taktiež považujem za užitočnejšie venovať väčšiu pozornosť tréningu ukončovania hry než jej otvárania. Ak pri otvorení aj urobíte nejaké chybičky, dajú sa napraviť dobrým ukončením,“ vysvetlil.

Viac o téme: ŠkolaŠkolstvoŠachMartina LubyováAnatolij Karpov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu