Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Lubyová zrušila analytický útvar, vraj bráni reformám: SNS posilňuje moc, vytlačila Smer aj Most

Martina Lubyová Zobraziť galériu (7)
Martina Lubyová (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA - Ministerka školstva Martina Lubyová spravila prekvapivý krok. Rozhodla sa, že analytický útvar Inštitút vzdelávacej politiky (IVP) zrušia. Podľa nej vedie tento krok k efektivite, personálnemu posilneniu a optimalizácii. Opozícia však označuje jej rozhodnutie za nesystémové. Lubyová chce podľa nich umlčať akékoľvek reformné snahy. O post riaditeľa prišiel riaditeľ IVP Matej Šiškovič. SNS však v oblasti školstva rozširuje svoje právomoci ďalej. O svoje posty v oblasti regionálneho školstva prišli aj nominanti Smeru a Mostu.

Od 1. januára tohto roka zrušili na ministerstve školstva Inštitút vzdelávacej politiky. Z postu šéfa analytického útvaru odchádza Matej Šiškovič. Agenda Inštitútu vzdelávacej politiky by mala prejsť pod odbor celoživotného vzdelávania. Šiškovič zatiaľ na naše otázky nereagoval.

Matej Šiškovič
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/Štefan Puškáš)

Personálne posilnenie a efektivita

Ministerstvo školstva túto zmenu obhajuje skutočnosťou, že vytvorením spoločného odboru dôjde k personálnemu posilneniu a k optimalizácii. "Na ministerstve školstva tak vznikne výskumné pracovisko, pričom počet zamestnancov sa z pôvodných 5 navýšil na 13. Nový analytický odbor bude mať súčasne väčšie kompetencie v centrálnom aparáte rezortu školstva. V ďalších krokoch bude odbor rozdelený tak, aby bola značka Inštitútu vzdelávacej politiky zachovaná a aby sa oddelenia odboru funkčne optimalizovali," informoval tlačový odbor ministerstva školstva.

Martina Lubyová
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Foto: SITA/Diana Černáková)

"Výsledkom toho je nová organizačná štruktúra, ktorej cieľom je premeniť ministerstvo na moderný a efektívny úrad poskytujúci dobrý servis pre občanov a naše partnerské inštitúcie,“ uviedla ministerka školstva Martina Lubyová. Nový útvar by mal fungovať aj pod novým názvom. "Medzi prvé kroky, ktoré priniesli závery personálneho auditu na ministerstve, patrilo personálne posilnenie analytických kapacít rezortu školstva vytvorením nového odboru celoživotného vzdelávania a analýz vzdelávacej politiky. Tento odbor má štatút výskumného pracoviska a vznikol zlúčením doterajšieho Inštitútu vzdelávacej politiky a odboru celoživotného vzdelávania."

SNS posilňuje právomoci

Ministerstvo sa zatiaľ o detailoch rozpráva na internej úrovni, zatiaľ nie je známe ani meno nového šéfa. V najbližších dňoch by malo ministerstvo o zmenách informovať oficiálne. "Nový odbor vznikol s cieľom skvalitniť a posilniť oblasť celoživotného vzdelávania, v ktorom rezort dlhodobo pociťoval rezervy, čo bolo predmetom kritiky aj zo strany Európskej únie," dodalo ministerstvo.

Inštitút vzdelávacej politiky bol miestom, kde analytici a ekonómovia prinášali analýzy a odporúčania pre ministerstvá. Tie mali na základe štatistík konať efektívnejšie. Denník N tiež informoval, že SNS posilňuje v školstve moc ministerky. Štátny tajomník za Most-Híd Peter Krajňák už nemá na starosti regionálne školstvo a štátna tajomníčka za Smer Oľga Nachtmannová takisto stratila svoje právomoci. Všetko má po novom na starosti nominantka SNS a ministerka školstva Martina Lubyová. 

Lubyová ubezpečila Kažimíra, že zrušenie IVP neoslabí analytické kapacity 

Martina Lubyová ubezpečila ministra financií Petra Kažimíra, že zrušením Inštitútu vzdelávacej politiky (IVP) nedôjde k oslabeniu analytických kapacít jej rezortu, ale práve naopak. "Telefonoval som s pani ministerkou školstva a bol som ňou ubezpečený, že táto organizačná zmena nebude znamenať oslabenie analytických kapacít rezortu, ale naopak, bude smerovať k posilneniu, k zvýšeniu počtu pracovníkov, ktorí sa tomu budú venovať," povedal Kažimír na tlačovej konferencii v Bratislave.

Peter Kažimír
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

Podľa vlastných slov by nepreceňoval informáciu o rušení IVP. Organizačné zadelenie skupiny analytikov je podľa neho v kompetencii daného rezortu. "Kľúčová je kvalita ľudí, čo je tiež v kompetencii každého ministra," poznamenal Kažimír.

Lubyová nechce systémovú zmenu

Hnutie OĽaNO považuje krok ministerky Lubyovej za prejav nechuti uskutočniť akúkoľvek systémovú zmenu vo vzdelávaní a rozumne využívať peniaze určené na vzdelávanie. "Rušenie analytických inštitútov na ministerstvách je nesystémovým krokom, ktorý bude mať negatívny vplyv na kvalitu rozhodnutí v rezorte. V konečnom dôsledku takýto krok žiadne financie neušetrí, ako to môžeme vidieť aj na ministerstve dopravy, ktoré zrušilo analytický Inštitút stratégie a namiesto toho si objednáva drahé analýzy od externých poradcov za státisíce eur," uviedla Veronika Remišová, podpredsedníčka výboru Národnej rady SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport.

Lubyová zrušila analytický útvar,
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: archív V.R., SITA/Diana Černáková)

"Štát má k dispozícii množstvo dát a zároveň má obmedzené finančné prostriedky v rozpočte. Preto je mimoriadne dôležité, aby sme peniaze, ktoré máme, rozdeľovali tak, aby to malo čo najväčší úžitok pre ľudí. To je princípom skúmania Hodnoty za peniaze, ktorý už ušetril na Slovensku desiatky, až stovky miliónov eur," povedala Remišová s tým, že rušenie týchto analytických útvarov považuje za obrovskú chybu. "Na parlamentnom výbore pre vzdelávanie budeme žiadať ministerku školstva, aby tento krok prišla vysvetliť na najbližší výbor a rozhodnutie prehodnotila," dodala Remišová.

Chýba dôsledná analýza, krok treba prehodnotiť

Tieňový minister školstva za hnutie OĽANO Miroslav Sopko, považuje za nemysliteľné, aby akýkoľvek krok alebo opatrenie nebolo potvrdené zodpovedajúcou analýzou, ktorá ukáže čo najširší a komplexný pohľad na daný problém. "To by pani ministerka, ktorá na ministerstvo prišla z vedeckých a akademických kruhov, mala vedieť. Nedokážem sa ubrániť dojmu, že pri zrušení IVP ide len o vybavenie si účtov s neposlušnými analytikmi, vrátane ich dnes už bývalého šéfa Mateja Šiškoviča, ktorí navrhovali v poslednej revízii verejných výdavkov opatrenia vedúce k úspore vyše 80 miliónov. Tvrdenia o vytvorení nového odboru pre celoživotné vzdelávanie a vzdelávacie politiky, ktorý by sa mal zlúčiť s analytickým útvarom, túto moju domnienku len posilňujú, že neposlušných analytikov treba dostať pod kontrolu," tvrdí Sopko.

Miroslav Sopko
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

Poslanci zároveň vyzývajú ministerku Lubyovú, aby tento svoj krok prehodnotila. "Žiadame, aby ministerka odolala politickým tlakom a opäť zriadila samostatný analytický útvar a začala konečne konať v zmysle analýz, ktoré jej odborníci pripravujú a nie podľa pocitov a dojmov, čoho sme boli, žiaľ, svedkami práve v rezorte školstva. Inak sa všetci budeme musieť zmieriť so stavom, že sa až do konca volebného obdobia s ničím zásadným nepohne," dodal Sopko.

Lubyová chce umlčať akékoľvek reformné snahy

"Zrušenie Inštitútu vzdelávacej politiky zo strany ministerky školstva, vedy, výskumu a športu Martiny Lubyovej zodpovedá povahe tejto koalície: vypudiť z procesu rozhodovania vládnych politikov odbornosť, aby sa mohli riadiť výlučne svojimi osobnými preferenciami a záujmami," vyhlásil poslanec NR SR a tímlíder strany Sloboda a Solidarita pre školstvo Branislav Gröhling.

Podľa Gröhlinga je tento postup v príkrom rozpore so zákonom o konflikte záujmov i programovým vyhlásením vlády. Zákon verejným funkcionárom doslova prikazuje, aby pri výkone svojej funkcie presadzovali a chránili verejný záujem a v programovom vyhlásení sa vláda zaviazala postupovať tak, aby občania dostávali za peniaze odvedené na daniach skutočnú hodnotu v podobe kvalitných a dostupných služieb. "Inštitút analyzoval súčasný stav v školstve, skúmal rôzne oblasti a navrhoval riešenia. Jeho zrušením ministerstvo ukazuje, že už ani len nechce vidieť, aký je súčasný stav školstva. Namiesto toho – bez podkladov od odborníkov a bez analýz – sa bude na ministerstve rozhodovať od zeleného stola," povedal Gröhling.

Branislav Gröhling
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR – Štefan Puškáš)

Tímlíder SaS pre školstvo upozorňuje, že IVP vypracoval štúdie na rôzne pálčivé problémy slovenského školstva, akými sú racionalizácia, učebnicová politika, zvyšovanie platov učiteľov, kreditový či kariérny systém pre učiteľov, ale ministerstvo ich systematicky prehliadalo. "Ministerstvo opätovne dokazuje, že SNS o reformu školstva nemá najmenší záujem. Ministerka Lubyová spravila ďalší krok k tomu, aby sa na ministerstve školstva o žiadnych reformných snahách alebo návrhoch na zlepšenie ani len nehovorilo," uzavrel poslanec SaS Branislav Gröhling. 

Opäť sa potvrdzuje, že školstvo nie je pre túto vládu priorita

Zrušením Inštitútu vzdelávacej politiky (IVP) sa podľa politického hnutia Progresívne Slovensko ukázalo, že školstvo nie je pre súčasnú vládu priorita. Práve analytici IVP dlhodobo poukazovali na problémy verejného školstva a navrhovali riešenia na základe odborných analýz a medzinárodného porovnania. "Je obzvlášť nepochopiteľné, že analytický tím s vysokou odbornou kvalifikáciou ruší práve ministerka, ktorá prišla z prostredia Slovenskej akadémie vied a mala by odborné riešenia podporovať," povedal na dnešnej tlačovej besede člen expertného tímu Progresívneho Slovenska pre vzdelávanie Fedor Blaščák a dodal "namiesto podpory podlamuje nohy inštitúcií, ktorá bola kľúčovým odborným garantom reformy vzdelávania".

Podľa člena výboru NR SR pre vzdelávanie Martina Poliačika Slovensko potrebuje štátnu správu, kde pracujú špičkoví odborníci a kde sa riešenia tvoria na základe faktov a nezávislej analýzy. Žiadny iný rezort to nepotrebuje viac ako školstvo. "Vnímame situáciu na ministerstve školstva s veľkou nevôľou. Pre nás je vzdelávanie absolútne kľúčovou prioritou. Je to niečo, čo považujeme za najdôležitejšiu oblasť, v ktorej sa Slovensko potrebuje pohnúť dopredu. Mozgy a mysle našich detí považujeme za ropu budúcnosti a tá sa nám teraz rozlieva po uliciach," uzavrel Poliačik.

Iniciatíva učiteľov je nedemokratickým krokom šokovaná 

Iniciatíva slovenských učiteľov (ISU) je opäť šokovaná nedemokratickým krokom ministerstva školstva, ktoré podľa nej "pod rúškom optimalizácie" ruší útvar, ktorý ministerstvu a verejnosti prinášal analytické materiály, upozorňujúce na zásadné problémy v rezorte ako napríklad šafárenie s peniazmi, málo financií do školstva, byrokraciu, zlú učebnicovú politiku, rekordne nízke platy a nefunkčné vzdelávanie učiteľov.

"Na druhej strane stále vidíme, ako sa živia priamo riadené inštitúcie, ktoré školám, učiteľom a deťom svojou neprofesionalitou nijako nepomáhajú: Štátny pedagogický ústav, Metodicko-pedagogické centrum, Štátny inštitút odborného vzdelávania a ďalšie. Tieto dlhodobo nefunkčné inštitúcie, ako aj mnohé ďalšie v rezorte školstva, pochybne poprepájané s eurofondmi, nevyhnutne potrebujú optimalizáciu či priamo zrušenie. Reforma školstva je pochovaná, kritici školstva odstránení. Podvodné praktiky a nefunkčný systém nepotrestaný," píše sa ďalej v stanovisku, ktoré za ISU poskytol Viktor Križo.

Proti rozhodnutiu zrušiť IVP je i Študentská rada vysokých škôl

Študentská rada vysokých škôl (ŠRVŠ) vníma rozhodnutie ministerky školstva Martiny Lubyovej (nom. SNS) zrušiť Inštitút vzdelávacej politiky (IVP) negatívne. "Slovenské školstvo akútne potrebuje nastaviť zrkadlo a vychádzať z konštruktívnej kritiky podloženej kvalitne spracovanými dátami a analýzami. Zrušenie nezávislého analytického inštitútu, ktorý sa na iných rezortoch osvedčil, však naznačuje iný trend. Slovenské školstvo stojí pred reformou, ktorá aj za nového vedenia ministerstva doposiaľ stagnuje," píše sa v stanovisku, ktoré poskytla Michaela Miženková zo Študentskej rady vysokých škôl.

"ŠRVŠ dlhodobo zastáva názor, že reforma školstva sa nemá riadiť ideológiou ani aktuálnou politickou vôľou, ale má byť koncepčná a založená na odborných podkladoch. K tomu je existencia silne postaveného nezávislého analytického inštitútu nevyhnutná. Práve IVP ako analytický útvar bol garantom odbornosti a nezávislej práce s dátami, ktoré sú pre úspešnú reformu školstva kľúčové," píše sa ďalej v stanovisku.

Hoci sú avizované personálne zmeny vo vyjadrení ministerstva prezentované ako nevyhnutné pre modernizovanie a zefektívnenie práce rezortu s posilnením analytických kapacít, ŠRVŠ sa obáva toho, že vystavujú rezort školstva stavu, v ktorom je primárnym rozhodovacím faktorom úradnícka príslušnosť, a nie nutná odbornosť potrebná pri tvorbe strategických rozhodnutí. "Študentská rada vysokých škôl naďalej apeluje na to, aby zmeny v rezorte slovenského školstva reflektovali urgentnosť a nutnosť okamžitých riešení. Namiesto krokov naoko, ktoré neslúžia spoločnosti ani akademickej obci, ale pokračujú v žabomyších vojnách politizácie školstva," dodávajú v stanovisku.

Viac o téme: Ministerstvo školstvaSmerMost-HídMartina LubyováInštitút vzdelávacej politiky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu