Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Tajné návštevy polície u Černáka: Teraz prezradili dôvod

Mikuláš Černák
Mikuláš Černák (Zdroj: foto: tv markíza)

BRATISLAVA - Cieľom návštev kriminalistov z vtedajšieho Úradu boja proti organizovanej kriminalite (ÚBOK) u Mikuláša Černáka bolo operatívne preverovanie. Uviedol to hovorca policajného prezídia Martin Wäldl.

Reagoval tým na informáciu námestníka generálneho prokurátora pre trestný úsek Petra Šufliarskeho, podľa ktorého polícia navštívila na doživotie odsúdeného Černáka v období od januára 2011 do septembra 2012 až 26-krát, pričom oficiálny záznam o tom zrejme neexistuje.

„V predmetnej veci vykonávala polícia operatívne preverovanie,“ uviedol Wäldl na margo návštev kriminalistov bez ďalších podrobností. Tie podľa neho zákon neumožňuje poskytnúť.

„Podľa zákona o Policajnom zbore je operatívno-pátracia činnosť v zmysle zákona o Policajnom zbore systém spravidla utajených, spravodajských opatrení vykonávaných Policajným zborom na účely predchádzania, zamedzovania, odhaľovania a dokumentovania trestnej činnosti a zisťovania jej páchateľov, zabezpečovania ochrany určených osôb a strážených objektov, technicky chránených objektov, zabezpečovania a poskytovania ochrany a pomoci ohrozenému svedkovi a chránenému svedkovi, ochrany štátnej hranice a vypátrania osôb a vecí,“ citoval Wäldl.

Šufliarsky v stredu odmietol kritiku, že prokuratúra nevybavovala dostatočne rýchlo podnety Černáka, ktorý sa po rokoch väzenia rozhodol hovoriť o svojej kriminálnej minulosti. Poukázal pritom na 26 návštev kriminalistov z vtedajšieho ÚBOK-u, ktoré sa udiali od 11. januára 2011 až do 26. septembra 2012.

O návštevách polície u Černáka vie Šufliarsky na základe informácií, ktoré si vyžiadal od väzenského zboru, ktorý eviduje každú návštevu. Námestník GP sa zároveň neformálne informoval v Národnej protizločineckej jednotke Národnej kriminálnej agentúry (NAKA), či existuje oficiálna informácia o návštevách.

„Dostal som zamietavú odpoveď. To znamená, neformálnu odpoveď, že nemal by existovať žiadny záznam o tom, o akých veciach bolo hovorené s odsúdeným,“ uviedol. Na návštevy sa chce NAKA pýtať aj oficiálnou cestou. 

Podľa slov Šufliarskeho by 26 návštev u Černáka bolo adekvátnych len vtedy, ak by boli poskytnuté veľmi závažné informácie, ktoré bolo treba ďalej bližšie analyzovať. „Zatiaľ, čo mám k dispozícii podklady a čo som mal možnosť zistiť, na základe čoho bolo začaté trestné konanie v konkrétnych jednotlivých veciach, ja neviem vyšpecifikovať výsledok tých návštev. To neviem,“ odpovedal námestník GP na otázku, či podľa jeho vedomostí viedli návštevy polície u Černáka ku konkrétnemu výsledku.

Černák bol doteraz právoplatne odsúdený na mimoriadny trest doživotia za 10 vrážd. V súčasnosti je trestne stíhaný v piatich trestných veciach za ďalších 21 vrážd a jednu prípravu vraždy. Vo všetkých piatich veciach prebieha prípravné konanie.

Viac o téme: Polícia Mikuláš Černák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu