Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Ťažba dreva v Tatrách sa môže dostať pred Európsky súdny dvor

PODBANSKÉ - Ťažba kalamitného dreva v Tichej a Kôprovej doline v Tatranskom národnom parku, ktorá vyvolala spor medzi lesníkmi a ochranármi, sa môže dostať až pred Európsky súdny dvor.

Novinárom to dnes povedal inšpektor Európskej komisie Patrick Murphy. Trojica inšpektorov z EÚ v týchto dňoch navštívila Tatry a v sprievode ministra životného prostredia Jaroslava Izáka si pozrela jednu z dolín.

"Komisia je na začiatku procesu, v ktorom posúdi postup v Tichej a Kôprovej doline," uviedol Murphy. Komisia potom môže podanie mimovládnych organizácií vyhlásiť za neopodstatnené, prípad však môže posunúť aj pred súd. Ten by prípadne mohol rozhodnúť o pokute pre Slovensko. "Mali sme viacero prípadov, ktoré sa dostali až pred súd, finančné sankcie sú však výnimočné," povedal Murphy.

Ministerstvo životného prostredia už dostalo od Európskej komisie výzvy na doplnenie informácií k spracovaniu polámaného dreva po veternej kalamite. Izák predpokladá, že ministerstvo odpoveď pošle do konca augusta.

Ťažba v uplynulých mesiacoch stála pre podnet ochranárov na Slovenskú inšpekciu životného prostredia. Tá však v polovici júla rozhodla, že lesníci neporušili zákon. S obnovením ťažby počítajú Štátne lesy TANAP-u na jeseň.

Lesníci svoj postup v tatranských dolinách opakovane zdôvodňovali tým, že drevo bolo potrebné píliť a odviezť, aby sa v kmeňoch nepremnožil škodlivý podkôrny hmyz. Podobný názor má aj ministerstvo. "Po veternej kalamite začína vo Vysokých Tatrách kalamita podkôrneho hmyzu," upozornil Izák. Nevylúčil preto ani možnosť chemických postrekov lesa. Situácia s podkôrnym hmyzom je vážna aj podľa Murphyho.

Sťažnosť na postup lesníkov podali mimovládne organizácie. Podľa nich lesníci porušili zákon, keďže na svoju činnosť nemali povolenie od úradov. "Odstraňovaniu následkov kalamity mala predchádzať odborná štúdia o najvhodnejšom postupe," uviedol ornitológ Rastislav Rybanič. Podľa Rybaniča to vyžaduje aj európska legislatíva. Tichá a Kôprová dolina patria do chránených území Natura 2000.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu